Отдавна е доказано, че жените всъщност са много по-безопасни по пътищата, отколкото мъжете. Но въпреки че са по-отговорни шофьори, последните проучвания показват, че уменията на жените зад волана се влияят много от хормоните. Докато поведението на мъжете се ръководи от стабилни нива на тестостерон, който е отговорен за склонността им да карат по-бързо и да поемат повече рискове, жените са засегнати от хормони, чийто нива варират през месеца.

Тези женски хормони, естроген и прогестерон, не просто управляват възпроизводството, но и влияят на женския мозък и имат огромен ефект върху цялостното поведение, включително шофьорските умения, пише „Дейли Мейл“, цитиран от vesti.bg.

Защо ни е трудно да паркираме на тясно място

Ако сте забелязали, че понякога паркирате от първия път на тясно място, а друг път са ви необходими около 12 маневри, за да паркирате колата и все още не е както трябва, погледнете календара. Много вероятно е паркирането да е като детска игра за вас, когато нивата на женския полов хормон са най-ниски, което се случва по време на цикъл.

Това състояние позволява на мозъка да бъде по-силно настроен към ефектите мъжкия хормон тестостерон (който жените също имат, но в по-малки количества), който е с повишена способност за преценка на разстояние и пространство.

В същото време паркирането ще бъде най-голямо предизвикателство за вас жени, когато сте в овулация, защото покачващите се нива на естроген няма да позволят на тестостерона да изпъкне.

Псувате зад волана? Това е менопаузата

Източник: Thinkstock/Guliver

Не е тайна, че мъжете са по-агерсивни шофьори. Според широк спектър от изследвания, това е записано в тяхната ДНК – остатък от старата им роля на ловци, жадни за преследване и убийство. Освен това те имат 20 пъти повече тестостерон от жените.

Когато жените са в менопаузата, нивата на естроген намаляват и това позволява на тестостерона да влияе повече върху поведението им и е по-вероятно дамите да използват цветущ език зад волана. В този етап от живота им от смирени водачи на пътя, жените могат да се превърнат в доста по-настоятелни такива.

Бебешкият мозък може да ви заблуди

Източник: Thinkstock/Guliver

Ако сте бременна, може да е по-разумно да не се качвате в колата без навигация.   Мозъчен скенер показва, че путаменът – част от мозъка, отговорна за научаването, значително се свива при бременните жени. Това се случва заради покачващите се нива на естроген.

Откритията могат да обяснят защо някои бременни жени съобщават, че страдат от вид забравяне, известно като „бебешки мозък“.

Кога забравяте къде сте паркирали

В средата на цикъла, растящите нива на естроген ви карат да се чувствате по-общителни и да искате да излизате по-често. Няма да е зле обаче да си запишете къде сте паркирала.

Изследвания на жени в овулация са доказали, че по това време на месеца е по-вероятно да забравите къде са паркирали. Учените смятат, че по-високите нива на естроген засягат лявата част на мозъка, което означава, че вербалните умения са с приоритет над пространствените умения.