Здравословни са тези храни, които имат богато хранително съдържание, без добавена захар. Консумацията на разнообразие от здравословни храни е най-добрият начин да се набавят жизненоважните вещества на организма. Може да направите ежедневния си хранителен режим здравословен и балансиран, като добавите някои от следните храни.

Спанак. Той е сред храните с най-високо съдържание на хранителни вещества, а в същото време съдържа и малко калории.

Спанакът е източник на растителните омега-3 мастни киселини и фолиева киселина, които помагат за намаляване риска от сърдечно заболяване и остеопороза. Фолиевата киселина до известна степен понижава сексуалните проблеми, свързани с възрастта.

Кисело мляко. То подпомага имунната система. Осигурява протеин, калций и ключови витамини, които поддържат здравето на костите и метаболизма. Киселото мляко съдържа пробиотици, които са полезни за храносмилателната система.

Моркови. Повечето оранжеви, червени или жълти зеленчуци и плодове съдържат картиноиди – мастноразтворими съединения. Те се свързват с намаляване риска от различни видове рак, а също така и от тежки възпалителни състояния като астма и ревматоиден артрит.

Зърнени култури. Те са сред най-добрите вегетариански източници на протеини. Богати са на антоцианин – антиоксидант, за който е доказано, че подобрява мозъчната функция. Зърнените култури са богати още на фибри, желязо и витамин B, които играят основна роля в метаболизма.

Броколите са друг богат източник на витамин С. Едно средно голямо клонче осигурява около 150 мг от него, което е 2 пъти повече от дневните ни потребности, както и необходимата дневна доза витамин К. Витамин К е необходим за здравината на костите не по-малко от калция.

С авокадото можем да си осигурим 40% от нужното на организма количество фолиева киселина. Мазнините и фибрите му го правят полезен за сърцето продукт, като го предпазват от заболяване. При изследване се доказва, че редовната му консумация допринася за понижаване на общия холестерол с цели 22%.

TrafficNews.bg