Четирилистната детелина винаги е била смятана за растение, което носи късмет на този, който го намери. Тя е символ на късмета, щастието и на различни благоприятни събития. 

Вижте защо четирилистната детелина носи щастие:

Нека да навлезем малко в науката и да се запознаем с Леонардо Фибоначи. Той е известен с две неща. Първо – не е един от Костенурките нинджа и второ – той е открил закономерност от поредица от числа, която работи не само в математиката, но и в природата. Според него всичко, което ни заобикаля, може да се обясни с математическата логика на въпросните „Числа на Фибоначи“.

Според Фибоначи всичко в природата, а и в човешкото тяло, отговаря на поредица от числа, в която всяко число е сумата от предните две. А ако разделите всяко число на предното винаги се получава число близо до 1.6. Това се нарича Златното сечение.

Тази толкова полезна информация води до факта, че според Числата на Фибоначи е невъзможно да съществува растение точно с 4 листа, просто защото числото 4 го няма никъде в неговата редица.  

Чували ли сте израза „Изключението доказва правилото?“ По принцип това е голяма глупост, която служи за оправдание на теоретиците, но какво да правиш, когато отделиш целия си живот на математиката и накрая хоп – пръкват се четирилистните детелини!

Нормалната детелина е с три листа, а тези с четири са извън всякакви норми. За да бъдем политически коректни, можем да ги наричаме трилистни детелини от социален пол, или „джендър детелинки“.

След цялата тази математическа наука следва изводът – четирилистната детелина е нещо, което е толкова рядко срещано, че откриването на такава мутация си е цяло чудо, пише Dariknews.bg

И може би заради това чудо се появяват куп суеверия, свързани с намирането на джендър детелината.

Според една легенда древните ирландски друиди са използвали четирилистната детелина в ритуали за природата.

Други пък откриват правилен кръст в листата й и така свързват едно просто растенийце с разпването на Христос.

Трети пък намират символика на трите листа на детелината със Светата троица – Бог, Исус и Светия Дух. Четвъртото листо, според тези хора, представлява благословията на Бог.

Има още всякакви вярвания, често обвързани с вяра, надежда, любов и щастие.

В каквото и да вярвате вие обаче, четирилистна детелина си е един вид късмет, така че ако намерите такава, ходете пускайте тото и търкайте билетчета, колкото си щете.