Забелязали ли сте, че всички бирени бутилки са или в кафяв, или в зелен цвят? Оказва се, че за това си има конкретна причина. Когато бирата за първи път започнала да се консумира и продава в по-големи количества (през XIX в.), бутилките били прозрачни.

Производителите обаче установили, че при оставянето им на пряка слънчева светлина напитката започвала да мирише по много неприятен начин.

Установено било, че прозрачното стъкло пропуска UV лъчи, които влияят върху вкуса и мириса на бирата. Затова и започнали да използват кафяво стъкло, тъй като тъмният цвят блокира лъчите и поддържа течността по-свежа за по-дълго.

През Втората световна война обаче имало дефицит на кафяво стъкло и започнало да се използва зелено, което в последствие станало основно за повечето компании.

Днес някои производители избират зеления цвят, други - кафявия. Вече има и начин на прозрачните бутилки да се слага допълнителна защита срещу UV лъчи, но те не са особено популярни в бирената индустрия.