Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес.

Първият епизод ще е дълъг 54 минути, но заглавието и подробностите около сюжета се пазят в тайна.

Сериалът, чийто първи епизод бе с премиера на 17 април 2011г., се излъчва се в 207 държави и територии. Гледаемостта на всички сезони до момента само за САЩ е 133,1 милиона (първи сезон – 9.3 млн.; втори сезон – 11.6 млн.; трети сезон – 14.4 млн.; четвърти сезон – 19.1 млн; пети сезон – 20.2 млн; шести сезон – 25.7 млн.; седми сезон – 32.8 млн.).

За всичките си осем сезона „Игра на тронове“ е сниман в 10 държави: Северна Ирландия, Република Ирландия, Мароко, Малта, Испания, Хърватия, Исландия, Щатите, Канада и Шотландия. Първенец по брой локации за снимки е Северна Ирландия с цели 49. Белфаст, в Северна Ирландия, е домът на Titanic Studios, където има шест снимачни платформи. Там са изградени Зимен хребет, Кралски чертог, Великата септа на Бейлор, Залата на лицата, Къщата на черното и бялото, и иконичната Тронна зала.

Студенти по компютърни науки от Мюнхенския технически университет разработиха приложение, което прогнозира кои герои ще оцелеят и кои не в края на телевизионния сериал. 

Ръководителят на проекта обяснява, че вероятността за оцеляване се измерва въз основа на анализ на продължителността на техния живот. Използват се данни от интернет и компютърен алгоритъм. Последният наподобява научния подход, който се прилага за определяне на ефекта от различни лекарства при лечение на болести, информира NOVA.