Китни градчета, приказни замъци, изкуство и добро вино – немалко мечти се въртят около красивата и романтична Франция. Неслучайно е известна като страната на любовта – това е една държава, в която самата атмосфера е наситена с чувственост и елегантност. Но как се събират всички тези богатства в рамките на една почивка? За да се преживее всичко, което предлага Франция е нужно да се обходи всяко нейно кътче, да се изпита лично и отблизо.

Едно по-различно преживяване е обиколката на долината на река Лоара с велосипед. Така едновременно можете да спортувате и да посетите разкошни замъци, внушителни катедрали и очарователни селца. Това 7-дневно приключение ще ви отведе от Блоа до Сомюр – това са 5 незабравими дни на колело през зелените поляни на една от най-прекрасните местности на Франция.

Личният туристически асистент Enjoy-Plovdiv.com разполага с програмата за това невероятно пътешествие и я споделя специално за вас пътешественици.

Ден 1: Индивидуално пристигане в Блоа. Хотелско настаняване и свободно време за посещение на града.

Ден 2: След като преминете по протежение на река Лоара и през провинцията Солон, ще навлезнете в парка на Шато Шамбор, с 4500 хектара гори, обитавани от елени и диви свине. Следва посещение на величествения замък , който  е бил  построен от Франсоа I по проект на Леонардо да Винчи. Връщане в хотела през гората на Булон.

Ден 3: Следвайки река Лоара ще стигнете до замъка Шамонт, построен е  от Пиер Д’Амбос и е разположен на скала, и е с изглед към река Лоара. По късно Катрин де Медичи придобива замъка, като заточва Даяна от Поатие в него, за отмъщение и за да задържи замъка Шенонсо за себе си. Следвайки река Лоара, ще пристигнете в Амбоаз, живописен град разположен на левия бряг на реката. Тук замъкът е построен върху оголена скала , и се извисява над града. Посещение на замъка.

Ден 4: Днешния маршрут започва от долината на река Лоара  и завършва до долината на река Шер. Маршрута минава през гората на Амбоаз. Ще стигнете до замъка Шенонсо, т.нар. замък "На двете кралици", Диана и Катрин. Този замък, със своите величествени арки над реката ,със сигурност е най-красивият и най-посещаваният. От Шенонсо ще продължите с колоездене по протежение на река Шер, през прочутите лозя на Вувре, разположени между варовити скали, с изглед към реката. Ще пристигнете в гр. Тур, най-значимият град в района. Посещение на стария град, на катедралата и на площад „Plumereau“.

Ден 5: От гр. Тур по протежение на река Шер ще стигнете до замъка на Виландри, известен със своите "зеленчукови градини". Известните градини на замък Виландри, характеризират най-добре френската възрожденска архитектура, като са създадени под влиянието на италиански градинари. Ще продължите с колоездене през провинцията до достигане на дневната ви дестинация замъка Азай Льо Ридо, едно бижу на Френския Ренесанс. Замъкът на Азай е построен на малък остров на река Индре, под ръководството на ковчежника Франсоа I. Френският романист Балзак описва замъка, като "истински диамант“, разположен на река Индре, на острова на Цветята.

 

Ден 6: Последният етап ще ви отведе до гр. Самюр. Можете да избирете един от два маршрута. Единият е директен маршрут, минаващ по протежение на река Лоара, след което продължава по колоездни пътеки до гр. Самюр. Вторият ви позволява да удължите пътуването си до гр. Шинон, земя на много лозя, като през 1937 год. запазва изключителни права за производство на марката Шинон. Замъкът Шинон датира от ХІI век, и заема 500 кв. метра площ. Разположен е на малко скалисто възвишение и е заобиколен от сух ров. Град Самюр е укрепен град, чиито корени започват от Замъка и Манастира в него, датиращи от Х век. Сега са останали само следи от оригиналните стени, но Замъкът все още е запазен, разположен е на хълм. В днешни дни гр. Самюр, притежава изключителни права за производство на 6 марки вина и е дом на престижното френско национално училище по езда, „ Кадр Ноир“.