Да, зимното време е при нас! Това означава, че освен факта, че ски сезонът дойде, хората вече не очакват да излезете навън без снователна причина и можете да останете на закрито през целия ден, докато гледате някой филм и пиете горещ чай, стига да не сте на работа, разбира се. За да погледнете с повече ентусиазъм към зимния сезон, ви представяме някои забавни факти за зимното време.


 

1. Може да вали сняг и в пустинята

 

Може и да не ви се вижда вероятно, но веднъж в пустинята Атакама в Чили се е натрупала половинметрова снежна покривка. А това е едно от най-сухите места на планетата.

2. Температурите падат най-рязко в Южна Дакота

Не използвайте като извинение зимното обедно слънце, за да излезете навън леко облечени. Най-резкият спад на температура е отчетен в Южна Дакота през 1911 г. – от 12 градуса на -13 само за 15 мин.

3. Земята е най-близо до слънцето през зимата

Това изглежда малко странно, тъй като е най-студеното време на годината, но температурата няма нищо общо с относителното ни разстояние до слънцето. Оста, на която Земята се накланя, е това, което определя температурата - затова и двете полукълба имат лято и зима по различно време.

4. Най-добър за правене на снежни човеци е мокрият сняг

Ако не си спомняте, попитайте някое дете. Перфектното съотношение според науката сняг към вода е 5:1.

5. Не всички снежинки са уникални

Всъщност две идентични снежинки бяха документирани още през 1988-а! Безопасно е да се предположи, че оттогава има и други близнаци. Освен това снегът не е бял, безцветен е! Сложната структура на снежните кристали води до безброй малки повърхности, от които се отразява ефективно видимата светлина. Малко слънчева светлина се абсорбира от снега равномерно по дължината на вълната на видимата светлина, като по този начин придава на снега бял цвят. 

 

6. Снегът пада от 30 см до 2 метра в секунда

Което всъщност е доста бързо. И това е само за широките, подобни на парашути снежинки. Снежинките, които са като топчета, падат още по-бързо.Град Капракота в Южна Италия съобщава, че е затрупан от 2,5 метра сняг за 18 часа на 5 март 2015 г.Лудост е, че Капракота, Италия не е дори в Алпите - в Южна Италия е. В града живеят около 1000 жители и е известен огромни еднодневни снеговалежи.   

7. Не е необходима много вода за много сняг

В снега има много въздух, което означава, че почти всеки сантиметър вода може да произведе около 25 см сняг. Това е доста удивителна разлика, нали?

8. По 70 кг сол на калпак се пръскат всяка зима

 

Всяка зима по пътищата се разпръсква сол. За тази година са осигурени около 100 000 тона. Ако го сметнем грубо, на човек се падат по 70 кг.

9. Най-обилните снеговалежи са в град Аомори. Този японски град се зарива от около 8 метра сняг всяка година.

 

10. 80% от питейната вода на Земята е лед или сняг

 

11. Ескимосите имат 100 думи за сняг

Това не е истина. Мит е заради особеността на езика им.