В тъжен зимен ден има малко неща, които да повдигнат духа, така както пръските от прясно откъснати цветя. Но като алтернатива на онова, което може да се намери всеки ден на пазара, ето някои свежи идеи за този Ден на Свети Валентин, които ни дава списание "Вог" (Vogue).

В цялото разнообразие от растения можем да изберем цветя, ароматни билки, плодови дръвчета. Но можем и да разбием традицията и да освежим добрия стар букет за 14 февруари.

Калатея (Calathea Roseopicta)

Понякога наричана рисувана роза Калатея, това съблазнително предложение, което произхожда от Бразилия, се съхранява най-добре във влажен климат на силна, но непряка слънчева светлина.

Маримо

Маримо (Marimo)

Помислете за тези топки от нишковидни зелени водорасли, с които можем да зарадваме любимия човек. Имат изключително лесна поддръжка - просто добавете прясна вода. Виреят на непряка слънчева светлина и могат да се запазят с години. Маримо може да плува и да потъва свободно. Японската топка Маримо, плаваща в буркан с вода насред балончета, би била хубав подарък, който ще донесе късмет, любов и щастие.

Хоя

Хоя (Hoya)

Това е нещо по-традиционно. Около 6-сантиметровата сърцевидна Хоя в съчетание с хубава саксия - трудно е да не я харесаш.

Драцена

Драцена (Dracaena Marginata)

Драцената е растение, което се среща в диво състояние само в екваториалните гори. У нас се отглежда като стайно цвете. Листата ѝ са продълговати и са закачени на дълго голо стъбло. Те могат да са шарени, яркочервени (като тези на водещата снимка), чисто зелени. На височина достига до 5 метра.

Някои градинари успяват да "обучат" стъблата на техните драцени така, че да се вплетат атрактивно, за да получат необичайно малко дърво.

Орион

Орион (Orion - Sansevieria trifasciata)

Има различни растения с това име. Но тук показваме едно от тях - Sansevieria trifasciata. Превъзходната комбинация от остър ивичен змийски растеж, оформящ конус в изкусно изпъстрен керамичен съд. Не само хубав, но и екологичен. Проучване показва, че "змийското" растение има естествената способност да пречиства въздуха наоколо. Това е подарък, който може всичко!

 

Фикус

Фикус (Ficus Lyrata)

Един надежден партньор заслужава надежден подарък, а класическият фикус отговаря на това неписано правило. От изящните си листа до тънките стебла, това е много често срещано растение, но пък е опитомено, изобщо не е трудно да се грижиш за него: непряката слънчева светлина и всекидневното поливане са всичко, от което се нуждае.

 

Лавандула (Lavender)

Някои предлагат очарователен, романтичен и малък лавандулов комплект. Можем да пропуснем фантастичните парфюми и да подарим такъв.

Лимоново дръвче

Лимоново дръвче (A lemon tree)

Лимоновото дръвче не е типично саксийно растение и не е най-подходящо за отглеждане в апартамент - расте до два метра и половина, а на широчина достига до метър е двайсет. Но като "малко", лимоновото дръвче е страхотен и изненадващ подарък за Свети Валентин. Просто помислете за лимонадата, която ще може да се направи, за коктейлите, за пайовете с лимонена кора... и за деликатния аромат. Розите идват и си отиват, но дърво, което цъфти през пролетта и есента, и дава плодове през зимата и лятото, е вечно.

Източник:Dir.bg