Сравнение между физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци и хора, чието меню включва различни количества месо, показва, че сред вегетарианците има повече болни и по-често се нуждаят от лечение срещу алергии, онкологични и психични заболявания, остеопороза, мигрена и други хронични болести, отколкото месоядните хора.

Това обаче не означава, че вегетарианството повишава риска от тези болести, защото при сравнението не са отчетени фактори като медицинската история или дългосрочните хранителни навици на участниците в него, съобщава "Индипендънт", цитиран от Дневник.

Изследването, направено от Медицинския университет в Грац, Австрия, представлява моментна снимка на здравето на четири равни по брой и сходни по възраст, полово разпределение, стандарт и начин на живот хора:

вегетарианци, които не консумират месо и имат ограничен прием на наситени мазнини и холестерол и завишен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
месоядци, които освен месо ядат и много плодове и зеленчуци
хора, които имат малък прием на месо, но все пак го имат
- и такива, които наблягат основно на месото в менюто си

Използвани са официални данни и анкети на австрийската здравна служба за общо 1320 човека - по 330 във всяка група, подбрани така че да са съпоставими помежду си по всички други показатели освен по предпочитанията си за месо.

Оказало се, че освен че не ядат месо, като цяло вегетарианците консумират и по-малко алкохол, пушат по-малко и са по-физически активни от останалите групи, но въпреки това статистиката извежда точно тях като най-често боледуващи и най-често търсещи медицинска помощ и лечение.

 

 

Източник: Medical University of Graz" />

Таблица със заболеваемостта от основни групи болести на четирите подбрани типа хора.
Източник: Medical University of Graz

Сред групата на вегетарианците има най-висок дял на хората с астма и други алергии, като са засегнати над 30%, докато при двете групи на редовните месоядци този дял е под 20%, а при хората с ограничена консумация на месо - малко над 20%.

При онкологичните заболявания се отчитат близо три пъти повече случаи в групата на вегетарианците спрямо две от другите групи, като тези заболявания засягат 4.8% от тях. За психични болести и разстройства като депресия и тревожност статистиката показва почти двойно надвишаване над останалите групи, засягайки 9.4% от хората. Вегетарианците се класират по-добре от другите единствено по показателя за заболявания на пикочните пътища и проблема с неконтролируемото изпускане.

Общият извод от анализа е, че "австрийците, които са възприели вегетарианството, са в по-лошо физическо здраве, имат по-лошо качество на живота и по-често се нуждаят от медицинска помощ".

Изследването е посрещнато с остра критика и обвинения към авторите в лобизъм за месопроизводителите. От Медицинския университет в Грац обаче отричат подобни връзки пред медиите и изрично поясняват, че анализът не твърди, че вегетарианството повишава риска от заболявания, а показва статистика. "Открихме, че вегетарианците страдат по-често от някои болести като астма, рак и психически заболявания, но не можем да кажем каква е причината и какъв е ефектът", коментира ръководителят на изследването Натали Бъркерт.

Възможно е например заради отдавна възникнало заболяване вегетарианците, попаднали в статистиката, да са изключили месото от хранителния си режим наскоро като допълнителна мярка за лечението си. Защото според други нови проучвания, намаленият прием на калории и месо са фактор за здраве и дълголетие.