„Той е на 78. Тя – на 73. Качиха се заедно на Вихрен ето така, ръка за ръка... През казана. Баба ми и дядо ми са заедно 52 години. Това е любов. И всичко казано тук е излишно. Няма дума, която да опише 52-годишна любов, уважение, разбирателство и доверие. Той не я пусна и за миг, когато я беше страх и й беше трудно. Тя не спря да върви напред, за да не стъпи той на грешно място. Двамата заедно доказаха, че всичко е възможно. Стига да повярваш, стига да бъдеш сигурен, че плътно до теб бие още едно сърце!”

Тази публикация във фейсбук групата „Планинари” трогна стотици потребители в социалната мрежа. Тя е написана от Ваня Янева, внучка на двамата влюбени.

Вангелия и Асен Манолеви са заедно 52 години. И двамата са учители – той по химия, а тя по математика. Любовта им пламва на 1 септември преди тези 52 години, когато Вангелия постъпва в училище „Отец Паисий” в село Микрево. Пет месеца по-късно двамата вече са сгодени и се женят.

Асен и Вангелия Манолеви

Днес Вангелия и Асен имат двама сина, три внучки и един внук.

„Аз като млада учителка пристигам, той е бил в Родопите по разпределение – преди години разпределяха учителите по райони – та той пристигнал от Славейно, аз пък пристигам 2 години по-късно и се запознаваме”, разказва Вангелия.

Двамата се запознали на 1 септември, а на 5 февруари се оженили. „Бързо, бързо”, както казва възрастната жена, пише БТВ.

А рецептата за брака им е една: „Цял живот сме добре. Разбираме се, взаимна отстъпка трябва да има, за да има разбирателство. Всяко семейство има търкания, но с разговори се излиза от ситуация.”

Този вторник семейството изкачва заветния връх Вихрен . Идеята е на внучките, разбира се – млади и безразсъдни ще кажете вие, да предложат на възрастните си баба и дядо да изкачат такъв стръмен връх.

Уви – те веднага прегръщат идеята и стягат багажа.

2111413531.jpg

Още като младо семейство Вангелия и Асен кръстосвали планините. После като се появили децата започнали да водят и тях. Обиколили първо Родопите. Асен дори станал отговорник към туристическото дружество на Сандански и така всяка година големи групи кръстосват планините заедно. На тези години обаче Вангелия казва, че е друго. Страхувала се не само за тях двамата, но и за внучките.

„Казаха ми внуците – Няма да гледаш надолу, само напред и нагоре! Аз много пъти като ученичка съм се качвала на Вихрен, но сега решихме с внучките и малкия син да минем през Казаните. Моите внуци ме нарекоха „герой”, заради това, че минах през Казаните. Много съм доволна”, споделя жената.