За втора поредна година село Ябълково ще посрещне гастрономи и ценители на Празник на ябълковската пуска и студената бира, съобщиха от Община Димитровград.

На 30 юни 2018 г. от 18:30 ч. в центъра на селото ще започне и Конкурс за най-вкусна ябълковска пуска за всички майстори и любители на уникалния деликатес.

Пуската е запазена марка за селото, а организаторите от НЧ "Христо Ботев 1871" обещават сладост за душата и радост за небцето в съботната вечер. С рецептата за традиционната пуска от село Ябълково с пакетче подправки домакините канят гостите си за празника на пуската, който обилно ще бъде полят и със студена бира.

Пуската, наричана в повечето райони на страната бабек, е един от най-предпочитаните месни деликатеси в Хасковския регион. Най-популярни са филевските и ябълковските пуски. Те се произвеждат от накълцано свинско месо и сланина и богата палитра от подправки. Активният сезон за правенето на пуски е основно през зимата около коледните празници. Готовите деликатеси се съхраняват и сушат известно време, докато не придобият готовност за консумация. В някои райони на страната пуските могат да се консумират както веднага така и след месеци и дори години.

Един от произвoдителите на пуски в района на Хасково е адвокат Божидар Колев, който специално за TrafficNews.bg разкри неговата тайната - как да си приготвим този уникален деликатес.

За целта са необходими следните продукти: пикочен мехур от прасе - 8 бр., пресни, осолени и изплакнати, охладено свинско месо от бут или плешка - 10 кг, млян пипер меланж - 20 г, накълцан праз - 800 г, сол-350 г, риган-20 г, кимион- 20 г и захар-250 г.