Обикновено фразата „малък апартамент“ се свързва с нещо много тясно, тъмно, неудобство от наличните, макар и малко вещи и липсата на възможност за подредба на багажа. Но не и това жилище. Невероятно уютно и светло място, изпълнено с много топлина и хармония, това жилище е пример как и 18 кв.м са достатъчно площ, за да се радвате на комфортно жилище.

Хармония на цветове

 

Някои хора казват, че не понасят белия интериор, защото им навява усещане за болнична стая. Истината обаче е, че то спасява ситуацията, особено когато говорим за толкова малко по – площ жилище. В случая собственикът избира няколко нюанса на белия цвят - не могат да стоят бели в интериора, въпреки че в някои случаи кремаво, слонова кост и светло бежово

Хармонията и балансът в пространството се постигат чрез комбинацията на топли тонове и декоративните елементи. Спалното бельо е светло сиво и пепел от рози, идеални за общия фон на апартамента.

Важна роля играе оформлението на апартамента. В този случай, то е неправилно и това се оказва голямо предимство. Къщата се намира в Швеция, построена е преди повече от сто години и е обърнато внимание не на вътрешната практичност, а на външната красота и архитектура на сградата. В случая - основният недостатък на жилището е неговата ограничена площ, а архитектурното предимството е дъгообразният прозорец в три секции и един малък допълнителен прозорец.

Именно оттук идва изобилието на естествена светлина, което помага за визуално разширяване на жилищното пространство и го изпълва с комфорт през деня. В тъмните часове на деня собствениците залагат на няколко светлинни източника, като акцентът е кристалният полилей.

В малките апартаменти един от основните проблеми е въпросът къде и как да се приберат нещата. В жилище от 18 квадрата е ясно, че е трудно да се намери място, а понякога дори чекмедже може да се окаже пречка за движението. В случая архитектите използват пространството под тавана и организираните системи за съхранение. Също така те залагат на отворени рафтове в коридора.

Малката кухня е много чаровна и удобна. Елегантният кухненски бокс разполага с бял мраморен плот и гръб, а изчистените шкафове предлагат достатъчно място за багажа.

Що се отнася до трапезарията, тя заема много малко място и реално се състои от сгъваема конзолна маса и сгъваеми столове.

Кое прави обаче това жилище толкова просторно? Във всекидневната има килим с диамантен печат. Той е този, който задава определена динамика. Ако имате малко жилище, имайте предвид, че геометричните форми под формата на ромбове визуално ще направят стаята по-голяма и по-хармонична.

Банята е доста малка, но благодарение на оптичните илюзии изглежда, че е два пъти по-голяма, отколкото всъщност е. Размерът и формата на плочките, както и цветът им, са внимателно подбрани, а на една от стените е монтирано голямо огледало без рамка. Кранът е компактен, няма душ, а комбинацията на малки шестоъгълни плочки на пода и лъскавите стени дават зашеметяващ визуален ефект!