Уникална по рода си операция бе извършена от специалисти в „Пирогов“ на 15-годишно момче с „обущарски гърди“.

На пресконференция д-р Стоян Сопотенски и проф. д-р Росен Дребов – началник на Детската клиника по хирургия представиха начинът, по който са извършили уникалната за България операция.

„През август благодарение на Фонда за лечение на деца направихме операция „растящи ребра“. Оттам се зароди идеята да започнем да оперираме тук, да не изнасяме децата навън. Фондът е отзивчив и не ни отказва и ни позволи да направим тази операция“, каза д-р Сопотенски.

„Относно деформите на гръдния кош, това е една от най-честите аномалии, другия е „птичи гърди“, т.е гръдната кост излиза напред. Разликата между двете е в това, че едното е козметичен дефект, докато тук, имаме компресия между сърцето и големите съдове“, обясни д-р Дребов.

Гръдната кост, приближавайки се към гръбначния стълб, намалява разстоянието и мястото, където е разположено сърцето, което предполага неговото избутване вляво, съответно и притискане на белия дроб, а оттам неговата невъзможност за развитие.

„Имплантът има различни размери и се моделира по формата, която искаме да придобие гръдния кош, т.е излизане на гръдната кост напред, избутване и заемане на нормалната функция на гръдния кош”, обясни д-р Сопотенски.

Операцията на момчето е продължила час и половина, а за възстановяването са необходими от 2 до 4 години. Стойността на импланта е 10 хил. лева.

Не всеки, който има обущарски гърди се оперира, тъй като не винаги има риск за увреждане на белия дроб и сърцето.

Доктор Сопотенски добави още, че прилагането на тази операция дава възможност децата да имат нормално развитие и нормален гръден кош.

TrafficNews.bg