Младо българско семейство решили да излязат извън системата и да живеят на борда на яхтата Фата Моргана. Иво и Мира отглеждат своята 11- годишна дъщеря Мая в открито море. От TrafficNews.bg ще ви потопим в невероятната история на Иво, Мира и Мая, за които една почивка на яхта се превръща в начин на живот от вече година и половина.

Всеки от нас има мечта и я следва по един или друг начин. Какво става обаче, ако мечтата ти  включва това да зарежеш всички удобства и сигурността на дома и да заживееш в открито море на борда на обикновена яхта? Тези млади хора ни показват как ако имаш желание да преследваш мечтите си нищо не може да те спре.

 

 

 

Кога започва всичко?

За да започнем историята първо трябва да ви разкажем какъв е пътя за осъществяването на мечтата на тези българи, решили да преобърнат своя живот.Борбата за осъществяването й включва: вървене пеша из планини, сменяне на влакове, авто-стоп, полет до Сингапур и обратно, виза за Папуа Нова Гвинеа, виза за Мексико, плуване в Рио Гранде в полунощ, прескачане на американската граница, едно започнато и изоставено дело за бежaнци в Америка и още едно спечелено в Канада. И в крайна сметка се сдобили  с така бленуваните канадски паспорти 10 години по-късно.

Иво имал една мечта- да зареже всичко и да отплава към безкрайното море, към "тоталната свобода",както той сам я нарича. И както всяка една надежда на човека, че ще успее -  той и Мира срещали много недоброжелатели, които ги съветвали да не го правят. Мечтата им била  

"вредна, като бурените, нищо добро нямало да ни донесе. Обаче ние вече си бяхме свикнали с нея и знаехме, че ако я изкореним после цял живот ще съжаляваме и ще се чудим какъв ли е бил ароматът на цветята и, вкусът на плодовете и. Пък и вече се беше трансфорирала от идея в мечта и от мечта в решение", споделят Иво и Мира.

Ако попитате кои са те, те нескромно ще ви кажат:

"Иво е пълен с енергия, винаги хипер, винаги зает, работи двойно, говори бързо, високо и постоянно, пълен с луди идеи и проекти. Перфекционист. Той е един от онези редки индивиди които, когато се сблъскват със странна неочаквана ситуация изнамира най-необичайното, но ефикасно решение."

 

"Мира обича  чуждестранни филми и хубави книги, гмуркане, туризъм, готвене, танци, и да научава нови неща. Любимият й плод е манго."

„Мая е пълна с енергия и на единайсет годишна възраст знае точно какво иска от живота. Ако я попитате каква искаш да станеш когато пораснеш -  тя ще ви отговори: Мисля, че искам да бъда артист. С гордост е приела факта, че е различна в много отношения от повечето деца на нейната възраст.”

 



В началото на тази авантюра се включва и 17-годишният им син, но като всички деца трудно се приобщил към обстановката и този начин на живот, затова решил да се върне в Канада, където да продължи обучението си.

 

 От мечта до реалност

Мечтата им се зародила преди повече от 8 години когато начинът, по който живеят днес хората училище-работа-семейство-кариера-пенсия им се сторил безсмислен. Смятат, че цялата тази роботизация ни превръща в модерни роби:

"Работим за пари от сутрин до вечер, за да плащаме за вещи, които не са ни крайно необходими. Мразим си работата, мразим си колегите и шефа, мразим трафиците, мразим живота, но сме принудени да търпим всичко това, за да плащаме многото сметки. За нас това беше перфектната алтернатива да се измъкнем от този порочен кръговрат и да направим нещо различно, нещо вълнуващо, нещо, което си заслужава - да обикаляме света с яхта, да преживяваме невероятни неща, да живеем свободни."

 

 

Всяко начало е трудно. Така и за тях било трудно да напуснеш работа, трудно е да затвориш учебниците и да кажеш на децата си , че няма вече училище, няма приятели, да забравят досегашния си живот, а тръгват на път из безкрайното море.

Повратната точка, която ги кара да загърбят всичко е новината за внезапната смърт на бащата на Мира. Това е ударът,  от който се нуждаели за да осъзнаят "колко кратък и крехък е животът".

“Решихме, че ураганите и тайфуните, пиратите и акулите, морските чудовища и бермудските триъгълници са по-малко страшни отколкото да работим от сутрин до вечер за да изкарваме пари, с които да си купуваме неща, които не ни трябват, докато децата ни ходят на училище, където непознати мъже и жени ги тренират как да работят за да изкарват пари, с които да си купуват неща, които не им трябват.“

Един ден на яхтата ФАТА МОРГАНА

Докато обикновено човек се събужда, подготвя се за работния ден то Иво и Мира стават много рано за да използват всеки светъл час от деня - опъват котва и платната към 5-6 часа.  През по-голяма част от времето са спрели на котва край някой остров, пред плажа или пред марината

"През 90% от времето си сме паркирали пред някое райско местенце и ходим на излети и походи в планините, изкачваме вулкани, посещаваме водопади,езера,градове или се гмуркаме край кораловите рифове." 

Оказва се, че не са единствените крузъри. Много често се срещат с други като тях - ходят до близките градове, в които са отседнали  или на екскурзии във вътрешността на морето, посещават руини, а после се събират и си организират вечеря заедно.


Колко струва едно такова пътешествие?

„Един от първите въпроси, който всички ни задават, когато им кажем, че живеем на яхта и пътешестваме е: „Колко струва да обикаляш света с яхта?“ Защото всички знаят, че хората с яхти са милионери на ваканция, собственици на петролни кладенци или наследници на собственици на петролни кладенци, нали така? Само че ние съвсем не сме милионери и от там идва обърквацията и въпросите. Как така обикновени хора като нас, бивши шофьори на камиони, могат да си позволят подобна екстравагантност?”

Оказа се, че да обикаляш света с яхта е един от най-евтините и приключенски варианти за пътешестване.

Отпадат разходите по къщата, защото отпада къщата. На нейно място се появила яхтата и разходите по яхтата.

Отпаднали сметките за ток, телефон, вода, телевизор, интернет, мебели, кола, бензин за колата и т.н., защото отпаднали  телефона, телевизора, колата и мебелите. На тяхно място се появили вятър и платна вместо гориво, машина за превръщане на морската вода в сладка, слънчеви батерии за произвеждане на безплатно електричество, което захранва машината за вода и всички останали уреди и електроники на борда.

Отпаднали  огромна част от разходите свързани със сухоземният начин на живот и с тях отпаднала нуждата да се работи.

И така, на въпросите: „Колко струва да обикаляш света с яхта? Не е ли скъпо да имаш яхта и да мореплаваш непрекъснато?“ техният кратък отговор е:

„Не, по-скъпо е да имаш къща и да ходиш на ваканция един път годишно.”

„Дълги години работихме като шофьори на камиони между Канада и Америка, което е трудна,но добре платена работа. И двамата с Иво карахме на смени, в екип. Децата с нас в кабинката, която беше доста малка, с две легла едно върху друго. След като изплатихме къщата и я продадохме имахме достатъчно спестявания за да пътуваме без да се налага да работим няколко години.

За сега ползваме остатъка от спестяванията ни за разходите по лодката. За храна са ни необходими около 50 долара на седмица, след като сме се заредили с чували, брашно,ориз, макарони, леща, боб, картофи и мляко на прах,консерви.”

Как решавате на къде да отплавате?

Нямаме план в кой район ще сме по кое време, което зависи много от сезоните. В Карибите има урагани, което също спира някои от пътуванията ни. Когато сме край някой остров и наоколо има няколко острова, решаваме на момента кой да е следващият, но всичко зависи от вятъра. Всеки път чакаме по-благоприятни условия за плаване. За нас не е важно да направим околосветско пътешествие и да приключим.Ние просто се пренесохме да живеем на лодката за неопределен период от време и искаме да разгледаме колкото се може повече от света. Планираме след около година да прекосим Тихия океан и да посетим Френска Полинезия, Таити, Нова Зеландия, Австралия, а от там Тайланд.

По време на своите пътувания те споделят снимки в социалната мрежа,а също и в блога, където описват всеки един момент и невероятните приключения, които за някой могат да бъдат определени като откъс от прочетена книга, а за други е реално изживяване.

За сега плановете на Иво, Мира и Мая са да отплават към Тринидад и Тобаго.После обратно на север към Барбадос.Оттам обратно към Мартиника, Сен Мартен и Порто Рико. След това Колумбия,Панама, Еквадор, Перу и Галапагос.

А сега нека ви потопим в атмосферата на тяхното ежедневие и част от местата, които са посетили:

Бахамите

 

Вирджинските острови


 

Карибските нидерланди

Мексико

 

Пуерто Рико

 

Островите Сент Китс и Невис

 


TrafficNews.bg