Английски учен се е заел да създаде напитка, която действа като алкохола, но без да вреди на организма като него. Д-р Дейвид Нут я нарича "алкарел" и се надява някой ден тя да измести алкохолните напитки от пазара или да влезе в състава им, пише в. "Гардиън".

Според Нут, който е психиатър от лондонския "Импириъл колидж", вещество в бъдещата напитка ще има качествата на алкохола и ще накара човек да се отпусне, без обаче да предизвиква махмурлук, да уврежда органите и да води до пристрастяване като алкохолизма.

Според "Гардиън" идеята на 67-годишния д-р Нут звучи твърде добре, за да е истина. Двама души от алкохолния бранш поотделно я сравнили с плановете Марс да бъде заселен с хора.

И все пак "алкарел" вече е на път към кръчмите и магазините.

През ноември 2018 г. д-р Нут е събрал 20 милиона лири от заинтригувани инвеститори и те ще му стигнат да извади продукта си на пазара.

Самият Нут обаче не е ревностен въздържател. Казва, че гаврътва по едно малко уиски вечер преди лягане.

Изследванията му започват още през 1983 г., когато като студент открива антидот на алкохола. Синтезираното от него вещество блокира т.нар. рецептори Габа в мозъка на опиянени мишки и те незабавно изтрезняват.

Антидотът обаче е опасен за хора и няма клинично приложение. Ако случайно бъде изпит от трезвен човек, би предизвикал припадъци, както става при силен алкохолен глад у алкохолиците.