Цяло село в германската провинция Бранденбург ще бъде продадено на търг в неделя. Мястото е населено основно с пенсионери, живеещи в порутени постройки.

В една скорошна утрин, 71-годишният Паул Урбанек вижда странна табела на входа на Алуин, малко, отдалечено селце с разнебитени къщи в Източна Германия. Цялото място е обявено за продан. В неделя, дузината сгради, плюс няколко бараки и гаражи, ще бъде продадено на търг в Берлин, като началната цена е 125 хиляди евро. Който и да купи Алуин, ще получи малка част от германската история – място, чиито празни къщи и застаряващо население отразяват общата съдба на източнотогерманския хинтерланд след обединението на страната преди 27 години, пише Blitz.bg

„Задавиха ни със студена вода“, казва Урбанек, стоейки пред порутената си къща - обичайна гледка в целия регион, където селата изчезват постепенно заради напускането на младите хора. Алуин не е единственото подобно населено място в Източна Германия, която изостава сериозно от западните провинции в икономическо отношение.

Доходите на местното население съставят само 67% от тези на сънародниците им на Запад за 2015 година. Според доклад на германското правителство, между 1990 и 2015 година населението на региона е намаляло с 15%. Това се дължи на големия брой затворени предприятия.