Задават се поредните топли почивни дни! Имаме няколко предложения за разходка сред природата в близост до София. За щастие столичани са облагодетелствани и имат планина, която дава възможност за разнообразни маршрути.

Най-близката точка, до която можете да стигнете е Боянският водопад. Това е и един от най-посещаваните маршрути на Витоша. Има два начина да стигнете до него: единият, полегата пътека, която е по-дълга, а другият, къса и стръмна, която върви по коритото на Боянска река, подходяща за по-тренирани в ходенето хора. Намира се на 10 км от центъра на града, а времетраенето, ако не е натоварено движението, ще ви отнеме около 20 мин.

Следващата дестинация, към която можете да се отправите е м. Златните мостове. За да стигнете до нея минавате през „Алеята на билките“. Пътеката е маркирана и има кътчета да отдих. Ако имате сили можете да продължите и до хижа Момина скала. Маршрутът тръгва от квартал Княжево. На около 13 километра от сърцето на София и отново между 20-30 мин. прекосяване на разстоянието с автомобил.

Екопътека „Лозенска планина“ също е в непосредствена близост до София. Километрите са около 20, а времето, за което можете да стигнете е по-малко от половин час. Можете да посетите и Лозенския манастир „Свети Спас“. Преходът продължава към връх Половак, а оттам ще видите и безкрайното Софийско поле, но само ако въздухът позволява.

Само на петдесетина километра от София можете да посетите и Вазовата екопътека. За нея се тръгва от Гара Бов, минава под скалния водопад „Скакля“ и се изкачва до село Заселе, където можете да изпиете по една освежаваща напитка.

Ако все пак решите, че можете да се отдалечите малко повече ви предлагаме да отидете до Трънската екопътека, която е по ждрелото но река Ерма. Ще попътувате около час до това място, а изминатите километри ще са около 85. Гледката към отвесните скали, извисили се величествено над реката, ще ви изуми. Полюбувайте се и отидете там. Заслужава си!

Възползвайте се от хубавите слънчеви дни и се отдайте на природата, за да заредите „батериите“ за новата работна седмица!