Искаме да ви разкажем за няколко забележителни скални манастира в България. Те са на труднодостъпни места и са били обитавани от отдадени в служба на Бога аскети, чиято цел е била да бъдат в уединение, в мисловна и душевна чистота. Суровият живот, който са водили ги е държал далеч от суетата на ежедневието и ги е отвеждал до пълното посвещение на Бог.

Аладжа манастир /в превод: шарен, пъстър/ се намира на около 15 км от Варна и само на 3 км от Златни пясъци. Той е създаден някъде 12-13 век, а изоставен през 15-16 в. Има данни, че пещерите му са обитавани още през византийската епоха. За това свидетелстват откритите там монети и керамични парчета.

За първи път името на манастира се споменава от руския археолог Виктор Теплеков в далечната 1832 г. През 1957 г. е обявен за паметник на културата. В близост до манастира е построена музейна сграда, в която има постоянна експозиция, представяща историята на тази обител.

снимка: Камен Хаджиев

Басарбовският скален манастир се намира на 10 км от град Русе. Разположен е в долината на река Русенски Лом. Води началото си от времето на Второто българско царство, но първите писмени данни за него са намерени в османски данъчен регистър от 1431 г.  Най-известният обитател на манастира е Преподобни Димитър Басарбовски. Според една от легендите той постъпва в пещерния манастир след смъртта на жена си и се отдава изцяло на Бог. Манастирът е действащ и бихте могли да го посетите.

снимка: Минков

Ивановските скални църкви също са разположени в близост до Русе. Манастирът е основан през 13 век от монах Йоаким. Има няколко комплекса от скални помещения и много запазени стенописи. Изключителните им художествени качества стават причина да бъдат включени в ЮНЕСКО. През 1978 е обявен за Национален археологически резерват. За съжаление в наши дни манастирът не приема посетители.

Друга интересна забележителност са Скалните манастири в Шуменското плато. Разположени са на труднодостъпни скални венци по източните и южни склонове. Най-значимият исторически и археологически обект в природния парк е Шуменската крепост (Стария град). Тя представлява сложен комплекс от жилищни, култови и крепостни постройки.

Разбоишкият манастир се намира близо до град Годеч. Мястото си заслужава да бъде посетено! Той е действаш и е разположен в дефилето на река Нишава. Не е ясно кога точно е изграден, но според някои археолози манастирът съществува от 15 век. Други предполагат, че е възникнал значително по-рано. В манастира се съхранява старопечатан български миней от 1869 г.

Изберете маршрут и посетете тези забележителни места изпълнени с много история. Така освен приятна разходка ще можете на научите и повече за миналото по тези земи.