Искате ли да се събудите и да бъдете изпълнени с енергия? Помислете за оранжевия дизайн на кухнята. Но трябва да обърнете внимание на някои неща, които ще определят интериора.

Оранжевото се асоциира с топлите слънчеви лъчи, пясъка на плажа или красивия есенен ден. Различните нюанси на яркия оранжев цвят впечатляват, създават усещане за топлина, свежест и уют. Те са чудесни за дизайна на кухнята.

 

Друго предимство на оранжевото е, че е подходящ цвят за кухни с прозорци обърнати на север, както и за такива, които нямат достатъчен приток на светлина.

Ако изберете оранжев дизайн на кухнята, обърнете внимание на следните правила:

- Оранжевото е визуално по -активно спрямо други нюанси. То може да потисне другите цветове, затова внимавайте с прекомерната му употреба;

- Оранжево визуално увеличава обектите. Например с него можете да коригирате особеностите на оформлението на стаите. Ако оцветите далечната стена в тясна кухня с ярко оранжево, пространството ще изглежда по-широко;

- Не прекалявайте с него в малките кухни. Малката оранжева кухня ще изглежда още по-малка, затова заложете на мебели, декоративни елементи, кухненски съдове и текстил.

Оранжевият цвят има богата палитра - охра, мед, прасковено, теракота, моркови, кехлибар, коралово… Изберете нюанс според вашите предпочитания, като се съобразявате с характеристиките на помещението и личните си предпочитания.

Ако се страхувате от яркия оранжев цвят, помислете за кухня в цвят кайсия или прасковено. Вариант е да изберете ярки аксесоари - столове, завеси, лампи и посуда.


А ето и няколко идеи за комбинация на оранжево с други цветове:

- оранжево и бяло са класически микс. Оранжевата мебел срещу белите стени и таванът изглежда по-голяма и по-изразителна. Но имайте предвид, че по-добре да изберете заглушени нюанси на оранжевото за този вид дизайн;

- синьото и оранжевото се допълват и балансират помежду си. Тази комбинация е чудесна за кухня с южно изложение;

- нюанси на зелено и оранжево също се допълват перфектно, но зелените нюанси трябва да бъдат топли, леки и леки;

- черно и оранжево е най-широко разпространената комбинация за дизайн на кухни в хай-тек стил. Той е доста екстравагантен и стилен вариант, но трябва да работите внимателно с тези цветове;

- сивото балансира прекомерната яркост и агресивността на оранжевото, чудесна комбинация и за малката кухня.

Източник: Idei.bg