Никой не обича стреса. Ако сте мениджъри на стресирани служители, то вероятно усещате как нещата излизат извън контрола ви. Добрата новина е, че не всеки стрес е задължително лош.

Според Ейлия и Томас Кръм, има стрес, който представлява физически дискомфорт, който е полезен за хората, тъй като ги кара да се задействат. Ако служителите ви се научат да се справят с него по позитивен начин, те ще са по-добри в решаването на всякакви предизвикателства и няма да „прегарят“.

Стресът като мотивационен инструмент

Как да трансформирате стреса в трамплин към успеха? Има начин!

1. Идентифицирайте стресовите фактори
Изследване на учени установи, че приемането на стресиращата ситуация може да доведе до промяна в настройката ни от паника към проактивност. Стресът няма да си отиде сам. Вместо да го прикривате, назовете го и ограничете неговата сила.

2. „Начупете“ стреса на малки порции
Големите проблеми създават голям стрес. Вместо да атакувате пряко голям стресов фактор, справете се с него на етапи. Разпределете работата между няколко души.

3. Преведете неясния стрес в ясни понятия
Тревогата, свързана със стреса, ви отнема целеустремеността, пише profit.bg. Сякаш сте на безпътие. В стресова ситуация, когато всичко става неясно, ключът към успеха е да откриете ясни понятия и да планирате ефикасни действия.