Обилен сняг вали на автомагистрала „Тракия” в района на тунела Траянови врата, предаде репортер на TrafficNews.bg. Сняг вали и в участъка около Ихтиман и София.

В района на прохода има закъсали автомобили.

„Няма нито една почистваща машина, придвижването е почти невъзможно”, оплака се шофьор, спрял в аварийната лента.
Има закъсали и камиони.

Сняг вали в София, а във високите части на планините снеговалежът е обилен.
В Столицата е изкарана снегопочистващата техника. Читател на TrafficNews.bg изпрати снимка и от района на Батак, където вече се е образувала снежна покривка.
От КАТ призовават шофьорите да не предприемат рискови изпреварвания и да се движат със скорост, съобразена с пътните условия.

Синоптиците от НИМХ на БАН прогнозират през нощта валежите от сняг да обхванат и централните райони.
В югоизточните райони ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат между -4 и 0 градуса. През първата част от деня главно валежите ще бъдат от сняг.

В следобедните часове от запад на изток валежите ще спират. Ще духа умерен северозападен вятър и ще застудява. Максималните температури ще бъдат между 0 и 3 градуса. За Пловдив около 2. Към 1 часа температурата в Пловдив е 3 градуса.

В неделя ще духа до умерен, в Източна България силен южен вятър и температурите бързо ще се повишат. В часовете около и след обяд бързо ще се заоблачи и в по-късните часове на деня от запад ще започнат нови валежи от сняг.

През нощта срещу понеделник валежите ще обхванат цялата страна, в Западна България и планините ще са от сняг, а в Източна - отначало от дъжд. Вятърът ще стане северозападен и с него ще започне да нахлува още студен въздух.

В понеделник валежите ще продължат, в по-голямата част от страната с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг. Само в югоизточните райони ще продължи да вали дъжд. В Дунавската равнина и Западна България ще се образува снежна покривка. Във вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток. Застудяването ще продължи. Ще се задържи облачно, валежите в повечето райони ще спрат, само в западните и планинските ще продължи да превалява слаб сняг.

ВАЖНО!!!

Пътуващите през уикенда трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от АПИ.

Особено внимателни трябва да бъдете при пътуване в Северозападна България - при проходите "Петрохан", "Витиня" и останалите високопланински пътни участъци, да предприемате пътуване само с автомобили, подготвени за зимни условия. 

Затворени за движение на всички видове моторни превозни средства са проходите "Троянски", "Златишки" и Върбишки". 

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

TrafficNews.bg