Обявиха кои са най-опасните държави за пътуване през 2019 година. Интерактивната платформа travelriskmap.com публикува подробни карти на държавите от целия свят с безценни препоръки. Няколко държави се оказват с най-висока степен на риск за живота на посетителите.

Безопаснотта в проучването на сайта, който е създаден в помощ на пътуващите и ги предупреждава за възможните рискове, се разглежда по три критерия – сигурност, здраве и условия по пътищата. Традиционно, северните страни като Финландия, Норвегия и Исландия са първенци като топ дестинации, където ще се чувствате напълно спокойни.

В другия край на класацията или къде животът ви е в особено голяма опасност са държави предимно от африканския континент. Любопитно е да се отбележи, че в някои държави в тъмно червено са оцветени само някои региони с ескалиращо напрежение. Така например Украйна е със средно ниво на сигурност, но Крим е отбелязан като животозастрашващо място

Либия, Сомалия, Афганистан и Сирия безспорно са най-опасните места на земята. Това е резултатът от проучването на International SOS и Control Risks. Четирите държави са в дъното на класацията и по трите заложени критерия.

По отношение само на здравето, страните с най-лошо здравеопазване и най-голяма вероятност да се заразите с нещо смъртоносно са още Южен Судан, Нигер, Бряг на слоновата кост и Сиера Леоне. Към списъка се добавят и Венецуела, Ливан и Северна Корея. 

Важно е да се отбележи, че сред страните, които в момента нарастват проблемите със здравето и скоро също могат да светнат в ярко червено са почти всички в Азия, заедно с Бразилия, Аржентина и Кения.

Най-сигурни в това отношение са страните от Западна Европа, САЩ, Канада, Австралия, Япония. България е по средата.

По критерия безопасност най-тежко е положението в Афганистан, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия, Южен Судан и Мали, пише pochivka.blitz.bg. Популярни туристически дестинации като Мексико, някои карибски държави и части от Индия са обозначени като места с висок риск.

Най-спокойно е в Дания, Швейцария, Словения, Исландия, Гренландия и Финландия. България е обозначена в жълто – с нисък риск.

Когато става дума за пътна безопасност, освен почти цяла Африка, в тъмно червено светват Иран, Саудитска Арабия, Казахстан. Доста опасни са пътищата и в Бразилия, Русия, Китай, Монголия.

Най-сигурно е пътуването в почти цяла Европа, Австралия, Япония. Може би малко изненадващо България, заедно с почти цяла Източна Европа е обявена за страна с нисък риск по пътищата.