От сватбата на американската актриса Меган Маркъл и принц Хари останаха само сладки спомени под формата на емоционални снимки. Официален фотограф на бракосъчетанието бе един от най-известните във Великобритания корифеи на снимачното изкуство Алекси Любомирски.

Но нито една снимка на големия майстор на обектива не можа да надмине по слава фотоса, направен съвършено случайно. Авторът на кадъра, получил сърцераздирателното название Diana’s view (Погледът на Даяна), е Юи Мок.

Мок не се оплаква от липса на слава, но след този кадър се прочу по целия свят. Буквално няколко часа, след като снимката се появи в Туитър, тя се сдоби с хиляди харесвания и хората не спираха да я споделят в мрежата.  

Къде се крие тайната на популярността на този случаен кадър? В случая решаваща роля има ракурсът, който успява да придаде скрит подтекст и символичност на обикновената сватбена снимка. 

Цялата работа е там, че фотографията е направена от високо. И всичко изглежда така, сякаш самата принцеса Даяна дава благословията си над брака на по-малкия си син и неговата избраница. Има още един огромен плюс, повлиял позитивно за популярността на тази снимка. Хората си спомнят с умиление всичко, свързано с покойната принцеса на Уелс. 

Освен това, ако се вгледате по-внимателно, може да забележите още един скрит детайл в общата композиция: Меган и Хари се возят в карета и поздравяват гостите, държейки ръцете си. А фигурата, която се образува от телата и ръцете им, наподобява сърце. 

"Хората виждат много интимен момент: младоженците се държат за ръце. Ние не виждаме лицата им и сигурно това позволява на зрителите да си представят емоциите, които изпитват влюбените точно в този момент. Добавя се тайнственост", разсъждава авторът на знаменития кадър.

Интересно е, че зад този фотос стои много прозаична история, пишат в jenata.blitz.bg

На 19 май Юи Мока имал съвсем други задачи в замъка Уиндзор. 

В този ден всеки фотограф си имал своя собствена локация: едни са следили младоженците, други - гостите, а трети са останали в града, за снимат атмосферата. 

Мока е бил върху портата на Джордж IV. Именно от там е трябвало да мине каретата на херцозите на Съсекс. Снимка на Меган Маркъл и принц Хари в близък план не е влизала в задълженията му. "Първоначално трябваше да снимам самата процесия. Трябваше да заснема общия вид на събитието: да покажа тълпата, колорита и мащабите", разказва той. 

Юи Мок и колегите му прекарали на покрива около 6 часа. През цялото време той снимал с обектив Canon EF 600 мм f/4L. Но, в момента, в който младоженците започнали да приближават, го сменил с Canon EF 70-200mm, който е с по-добра функция за увеличаване. 

"Каретата премина покрай мен буквално за секунди. Успях да направя около 5 снимки, а една от тях се превърна в най-обсъжданата от цялата сватба", спомня си фотографът. 

Уникалността на този кадър се дължи и на това, че, на първо място, нямаше да се получи нищо, ако каретата бе преминала няколко сантиметра вляво или вдясно. И на второ, следва да се отбележи фактът, че в Уиндзорския замък е било забранено използването на дронове. 

Освен това, за да получи този толкова уникален кадър, Юи е трябвало да снима през дупка в пода, покрита с метални пръчки. Това е направило шансовете на останалите му колегите да уловят този момент нулеви. 

Нима адекватен човек може да прекара 6 часа на покрива на една порта заради една секунда, в която е направена тази снимка? Адекватен - не, но човек, който е обсебен на своята професия - да. По думите на самия Юи, подобни снимки правиш веднъж в живота и то - ако имаш късмет.