Въпреки че много хора пренебрегват декора на спалнята, защото обикновено тя остава в страни от полезрението на нашите гости, тя си има своето важно значение. Тук прекарваме около 1/ 3 от живота си, почиваме и се възстановяваме от стреса и ежедневните тревоги, което означава, че трябва да й отдадем специално внимание.

С малко усилия лесно ще направите спалнята най – уютното място в дома, а ефектът, който ще усетите върху вас и почивката ви, ще бъде осезаем, пише idei.bg.

1. Изберете спокойна палитра

За да превърнете спалнята си в уютен оазис, първо трябва да се съсредоточите върху избора на правилната цветова палитра. Има много съвети, които се отнасят за цветове, но това, което основно трябва да знаете е, че пастелите ще ви помогнат да създадете по-спокойна и релаксираща атмосфера. Заложете на лавандула или светло синьо. Ако търсите неутрални цветове, помислете за сиво. Земните тонове като тъмно зелено или кафяво, също могат да направят пространството ви по-уютно.

2. Добавете текстура

Текстурата е в основата на красивия дизайн. Мек килим, плетени кошници или лампа с метални акценти ще придадат много стил и уют на помещението.

3. Фокусирайте се върху леглото

Ако трябва да промените само едно нещо, за да направите спалнята си по-уютна, нека това да бъде вашето легло. Няколко възглавници – акцент, одеяло или покривало ще придаде нова визия. Или може да помислите за нов матрак, все пак от него зависи добрата почивка.

4. По – мека светлина

Меката светлина е важна за стаята за почивка. Инвестирайте в димер, с който да контролирате осветеността. Така вечер светлината постепенно ще се гаси, а сутрин може да се включва постепенно, имитирайки изгрева.

5. Добавете лично излъчване

Понякога няколко малки акцента са всичко, от което се нуждаете, за да направите мястото си по-уютно. Ето какво може да добавите, за да постигнете този ефект:

-        Използване на винтидж куфар като нощно шкафче

-        Оформете стена със снимки

-        Боядисайте рафтовете в нестандартен цвят

-        Оформете кът за четене с кресло или лежанка

6. Сложете растения

Дори да направите и само това, ще има ефект. Няколко растения в стаята ще направят спалнята по – уютна, но и ще пречистят въздуха и ще ви помогнат да спите по – спокойно.