В едно от най-големите българо-мохамедански села в Белишко, село Краище, жителите се надпреварват кой да има по-красива и голяма къща. Тук можете да видите невероятно красиви и подредени домове. Дворовете са чисти и потънали в зеленина и цветя. Въпреки,че почти във всяка къща има и ферма за животни, чистотата е на първо място. Най-красивата къща в селото обаче е собственост на семейство тираджии. Те са роднини на ходжата Исмаил.

„Жената стана шофьор на ТИР на 45 години, направо е велика, мъжете слага  в малкия си джоб, разказват местните. Тя и съпругът и работят в Австрия, карат вино в цяла Европа. Но жената харесала проект за къща от Австрия, взела го и реализирала своя дом мечта в родното си Краище. Къщата е типична за виенската архитектура.

Районът се слави с голямата безработица, затова и големите ,красиви къщи правят впечатление. Но жителите на Краище казват-всички млади мъже са на гурбет в чужбина, пише pirinnews. Пестят и всяка спечелена пара инвестират в домовете си. Голям мерак е да имаш красива къща,затова и се конкурираме, казват местните. Дори и по-бедните постройки са китни и потънали в зеленина. В Краище живеят над 2500 души, имат три джамии, стоматолог, лекари, голяма детска градина и детски площадки. То е добре благоустроено. В района работят 4 цеха, но работа има само за жени, а мъжете са безработни. Те признават,че това влияе зле на самочуствието им. Сега в сезона на гъбите, едни са хванали гората, а други са поели по чужбина.