По време на ново изследване, което е било извършено върху пациенти, страдащи от епилепсия и които са претърпели хирургически операции на мозъка, се е оказало възможно да се проследи човешка мисъл по време на нейното движение в мозъка.

Учените са успели да направят това с безпрецедентен детайл от началото на мисълта, т.е. историята на нейната поява до реакцията към нея. Откритията потвърждават ролята на предфронталния кортекс като координатор на сложните взаимодействия между отделните области в мозъка, които свързват нашето сетивно възприятие с действието и които действат като един вид “лепило на когнитивния процес”. Предишни опити да се измери преминаването на информация от един дял на мозъка към друг използваха техниките на ЕЕГ и ядрено-магнитния резонанс, които, въпреки, че са неинвазивни, дават по-малко прецизна картина на процесите в мозъка.

Учените от екипа от калифорнийския унверситет в Бъркли са записали електрическата активност на невроните, като са използвали изключително прецизна техника, наречена електрокортикография (ЕкоГ), пише obekti.bg. При нея стотици миниатюрни електроди се поставят точно пред предфронталния кортекс и така осигуряват много по-детайлна и точна картина на процесите от ЕЕК и ЯМР. Въпреки че техниката носи риск за доброволците, който повдига много етически въпроси, оперираните от епилепсия пациенти понякога постоянно се наблюдават по този начин и това е дало на екипа шанс да проведе своите тестове.