Много хора слушат музика, докато изпълняват дадена задача, независимо дали учат за изпит, управляват превозно средство или просто четат книга. Те смятат, че фоновата музика им помага да се съсредоточат.

Все още не е ясно защо мозъкът харесва музиката толкова много. Интересен факт е, че има специфичен спектър от музикални звучи, които мозъкът ни предпочита. Прости, монотонни ритми не представляват интерес. Затова често предпочитаме да слушаме по-раздвижена музика, която дава тонус на сетивата ни. Така се чувстваме заредени с енергия и можем да се фокусираме по-лесно.

Всъщност хората притежават две системи за внимание. Едната действа съзнателно, давайки ни възможност да насочим фокуса си към нещата, върху които искаме да се концентрираме. Съществува и несъзнателна, която насочва вниманието към всичко, което чувствата ни усещат като значително, пише "The Guardian". 

Проблемът е, че докато нашето съзнателно внимание е съсредоточено върху дадена задача, несъзнателната система не спира да работи. Така ние се разсейваме колкото и да се опитваме да се фокусираме. Несъзнателната част е дори по-мощна, което означава, че не е нужен огромен стимул, за да отклоним вниманието си. В резултат на това редица учени смятат, че ако тази несъзнателна част от мозъка ни е заета с нещо конкретно, например музика, ще можем да се фокусираме по-лесно и няма да се разсейваме толкова много. Този метод не работи при абсолютно всички, но значителен брой хора го използват в ежедневието си.