Всеки жадува за адреналин. Някои хора изпитват тръпка от малки неща, като например втора чаша вино. Други хора получават допамина си от приключенски дейности. Ясно е, че хората преследват адреналина. Ето пет екстремни спорта от миналото, които показват, че нашите предци са били готови да рискуват живота си или някой свой крайник за малко удоволствие.

1. Състезание с колесници

Римляните обичали състезанията с колесници. Има много изображения на такива състезания. Огромната писта – Циркус Максимус – е построена в Рим. Тя може да събере над 150 000 зрители, пише Дарик. Колесниците, теглени от два или четири коня, се състезавали в седем обиколки на арената. Инцидентите били често срещани, а средната възраст на смъртта на участниците само 22 години. Състезанието с колесници било толкова опасно, че дори заснемането на филм можело да бъде смъртоносно. Филмът от 1926 г. "Ben Hur" включвал състезание с колесници, което е струвало живота на пет коня и един каскадьор.

2. Water Jousting

Тези турнири са били много опасни. Взимали се остри пръчки, използвани от хора на коне, с намерението да изхвърлят противника си от коня. В един момент хората решили, че този спорт не е достатъчно опасен и добавили вълнението от потенциалното удавяне. В южната част на Франция през 17-ти век отбори от млади мъже са практикували този спорт. Екип от ергени в синя лодка атакували омъжени мъже в червена лодка. Това било рицарски бой. Двете лодки се приближавали една към друга с пълна скорост, задвижвани от десет гребци, докато състезателите с щит и броня стояли на бордове и се опитвали да победят противниците си.

3. Панкратион

В Древна Гърция панкратион е бил олимпийски спорт, в който двама мъже се сблъсквали един с друг в брутална борба с почти никакви правила. Единствените правила били, че бойците не можели да се хапят, да мамят или да се удрят в гениталиите. Загубата настъпвала, когато единият участник се предаде. Атлетът Аргихион спечелил състезанието по необичаен начин. Той е бил задушен от конкурента си. Докато бил в схватката Аргихион успял да счупи глезена на другия боец. Това, разбира се, го накарало да се предаде. Тогава съдиите установили, че Аргихион е мъртъв. Въпреки това трупът му получил короната на победителя.

4. Mob Football

Тази игра била генезис не само на модерния футбол, но и на футболното хулиганство. Счупените крайници били често срещани и смъртта не била непозната. Обикновено се състезавали два съседни града, като нямало ограничение в броя играчи. Целта била проста, да се занесе топката до другия край на съперническия град, отбелязвал се гол, като топката трябвало да тупне три пъти във вратата, сложена на края на града. През 1365 г. крал Едуард III забранил футбола, защото причинявал неудобства и разсейвал мъжете да практикуват стрелба с лък. Спорт, който карал мъже да се бият, просто не бил правилният.

5. Прескачане на бик

През 1400 г. пр.н.е. в Крит, Минойският дворец в Кносос, е направен стенопис, който изобразява как младеж прескача бик. Такива изображения не са изключения. Картини и скулптури на фигури от този тип са открити на множество минойски обекти. Много критски образи показват мъже, използващи рогата на биковете, за да се изтласкат над гърба на звяра, което без да има нужда от пояснение е изключително рисковано.