Тази двойка пътешественици не е като останалите. 34-годишната холандка Мириам и 64-годишният Петер от Нова Зеландия решили да се съберат заедно и да променят коренно досегашния си начин на живот. Продали цялата си покъщнина и сега живеят като чергари, пътувайки от място на място, пише Блиц.

От цялото си имущество успели да съберат около 87 232 лева, които използват за пътуванията си. Разчели са ги така, че да живеят с около 6500 лева на година. 

Оригиналната двойка, която изобщо не се притеснява от 30-годишната си разлика, даде интервю и за британският телевизионен канал Channel 5, в което разказва за преживяванията си. Бившият учител и някогашната спортистка в момента живеят в България, където са се устроили в дива местност в Родопите. 

Те разкриват, че вече 12 години нямат свой дом, но признават, че това не им пречи по никакъв начин.

При това и двамата произлизат от изключително добри семейства и всички са им предричали добро бъдеще. 

Мириам била надеждна спортистка и дори се състезавала в детската олимпиада. Когато била на 22 години изведнъж решила, че ще пътува. По време на едно от пътешествията си в Индия срещнала Петер. По същото време той бил защитил докторат по екология и работел като преподавател в университет. 

Той описва момента на пробуждането си така: "Седях в затворена стая и гледах през прозореца по време на работна среща. Мислех си, че наистина ми плащат по 50 лири на час, но и си представях, че съм навън, сред природата."

Петер разкрива и какво го е накарало да се почувства най-добре:

"Това беше моментът, в който напуснах дома си, оставих ключовете си в пощенската кутия на брокера и отидох на летището само с раница на гърба си. От този момент бях беглец от модерния живот."

Петер и Мириам се придвижват от място на място. Когато трябва да се прехранват, Петер има задължението да готви, докато Мириам търси храна и често ловува с лък, което според думите им е напълно различно от първоначалния им начин на живот.

"Бях възпитана като вегетарианка. В началото за мен беше шокиращо да убия някакво животно. Но когато изядете това месо, се изпълвате с енергия. Сякаш аз самата се превръщам в заек или коза - всеки път ставам и малко дива", описва преживяванията си Мириам, на която й отнело две години, за да се научи да ловува. 

Двамата предпочитат да живеят на отдалечени места, но понякога се налага да отидат и до градчета или селца, където купуват най-необходимото от супермаркета. В България двамата са посещавали няколко пъти малко селце, където са си взимали сладолед или брашно, но след това отново се отдалечавали в изоставени местности, които са рядко посещавани от хората. 

Също както и на другите места, Мириам ловува в Родопите дивеч, за да може да изхранва себе си и съпруга. 

"Хората често ни питат какво ще правим, когато ни свършат парите - съвсем простичко е, ще си намерим работа", твърди тя. 

Що се касае за хигиената, те имат също лесно решение. Например Мириам си мие косата в реки и използва собствената си урина вместо шампоан. Тя научила и Петер да прави така. Двамата си намокрят главата във водата, след това си изливат урината. Оставят я за 20 минути, преди да я изплакнат. 

Но не само техният начин на живот е необичаен, но и връзката им. Според Мириам двамата имат "отворена връзка".

"Никой от нас двамата не притежава другия. Чувствам се напълно свободна и мога да си правя каквото поискам. Мисля, че ако някой осъзнае какво е любов, не може да обича само един човек. Вродено ни е, ако сме само с един дълго време, след това да се влюбим и в друг."