Отидете в Пуебла, Мексико и потърсете гигантски хълм с църква на върха. Това, което ще видите, не е обикновен хълм. Това всъщност е най-голямата пирамида в света.

Никой не знае кой я е построил преди 2300 години, и че глината, която е използвал, ще помогне на растенията да скрият митичната пирамида. Но едно нещо е сигурно, било е абсурдно трудно да се намери. През 1519 в Чолула пристига Ернан Кортес, а пирамидата вече приличала на естествен хълм. Великата сграда е преоткрита едва през XX век. През 1910 властите в Мексико решили да строят лечебно заведение за психичноболни в основата на пирамидата. Чак след започването на изкопните работи, станало ясно, че „естественият хълм“ крие древна пирамида.

Днес тя все още е най-големият паметник, построен някога и е подобна по структура на Пирамидата на Слънцето. Това са около 9 олимпийски плувни басейна! Тя е известна на местните като Tlachihualtepetl (изградена от човека планина) се извисява на 66 метра височина. Широчината й е 45- метра. Нейният обем е близо два пъти по-голям от този на Хеопсовата пирамида – най-голямата от трите прословути пирамиди в Гиза.

Археолозите са открили над 400 човешки погребения в и около пирамидата, което показва, че това било важно място за поклонения. Но експертите твърдят, че била изоставена някъде през 7-ти или 8-ми век. 

Днес пирамидата е атракция за туристите и предлага невероятната възможност да се наблюдават всички процеси от построяването на огромната пирамида.

В крайна смета, точно неизвестността на Чолулската пирамида я е запазила толкова дълго във времето.

ВИДЕО