На днешната дата отбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил. Инициативният комитет за отбелязването на кръглата годишнина е под ръководството на служебния премиер проф. Георги Близнашки.

С отбелязването на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на президента Росен Плевнелиев, който ще вземе участие в празненствата..

Държавният глава ще се поклони и ще положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Той ще разгледа експозицията на музея, където е изложена плащаницата на средновековния български владетел.

По-късно през деня в София президентът ще присъства на тържественото освещаване и на полагането на основния камък на паметника на цар Самуил, който ще бъде поставен край храма "Света София". Изграждането му е направено със средствата на фондация „Българска памет”. Водосвета ще отслужи протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Цар Самуил умира в Охрид, вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. След преждевременната смърт на царя България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

Останките на владетеля са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро.

Трите каменни саркофага и до днес може да се видят на острова при останките от средновековната православна базилика от времето, когато островът е бил българска територия.

Гърция е заявила готовност да предаде останките на цар Самуил и плащаницата му срещу византийски патриаршески свитъци, съхранявани у нас.

Във величествената базилика "Св. Ахил", е намерил последния си покой както цар Самуил, така и синът му Гаврил Радомир. Тази базилика е била своеобразна "царска гробница" за Самуиловата династия и е един от най-впечатляващите български културни паметници в чужбина.

TrafficNews.bg