Ако искате да промените нещо в жилището, да направите забележителна трансформация и да внесете напълно ново излъчване, започнете с… кухнята. Защото тя заема сециално място във всеки дом, превръща се в социална зона, в място, на което не само готвите, но и се събирате със семейството, каните приятели, разговаряте, веселите се… Всяка година за нея има нови и нови тенденции в сферата на дизайна. И ако миналата властваха пастелните тонове, тази е на металните аксесоари и дървото.

Ако и пред вас стои предизвикателството „нова кухня“, вижте няколко модерни решения, от които може да се възползвате.

1. Ярки цветови схеми

Ярките цветове ще продължат да бъдат популярни през 2018 година, пише Idei.bg. Използването на цвят в кухнята е много важно и трябва да отразява индивидуалността на ползвателите, както и техните нужди. Например, пространството за готвене трябва да е ярко и светло, а мястото, предназначено за забавление, може да има по-тъмен тон, за да осигури подходяща атмосфера. 

2. Нежен пастел

Деликатните пастелни нюанси са все още актуални и са чудесен начин да придадете приятна атмосфера на кухнята, особено когато се използват контрастни покрития. За тези, които искат да създадат индивидуалност, но се страхуват от "смели" цветове, пастелите са идеално решение.

3. Нюанси на синьото

От кобалтово до зеленикаво-син оттенък, синият цвят е много модерен в този сезон. Най-популярни са по-тъмните нюанси.

4. Топли неутрални и златни тонове

Златото беше модерно миналата година, но днес властва в комбинация с органични материали. Съчетавайки го с неутрални нюанси, можете да създадете "топла" кухня, която ще напомня на стила на кухнята от седемдесетте години.

5. Стелажи

Отворените рафтове стават все по-популярни сред хората, които искат да добавят лично излъчване и свежест към кухнята. Това може да се постигне като сложите на рафтовете няколко малки аксесоара или купа с плодове.

Ако все пак искате да няма видимост към всички неща на стелажите, заложете на непрозрачни кутии.

6. Скрито осветление

 

Различните пластове осветление са ключът към всеки добър дизайн. Традиционната линия от три висящи лампи продължава да бъде популярна и винаги изглежда зашеметяваща във всяка кухня. Препоръчва се те да се допълнят от LED ленти на долната страна на шкафовете (на нивото на очите), които ще осветяват работната повърхност. В зависимост от размера на кухнята, можете да допълнете тази схема с вградени светлини.

7. Няколко фурни

Днес хората имат изключително забързан начин на живот и ограничено време, така че готвенето на няколко ястия едновременно не е изключение. За тази цел можете да помислите за няколко фурни или микровълнови фурни, които могат да бъдат вградени във високи шкафове на нивото на очите.

8. Интелигентни кухни

Смарт технологиите се развиват много бързо и ако имате възможност, помислете за кухненски уреди с Wi-Fi, които ви позволяват да следите целия процес на приготвяне на храна и напитки от разстояние, ще позволи да готвите по-бързо и по-лесно.

9. Месинг и други метали

Използването на месинг в кухнята, в комбинация с топли цветове е изключително актуална тенденция.

Месингът и медта могат да се използват не само в плочките, но и във вратите на фурната, дръжките на вратите, мивките и т.н.

10. Многофункционална мивка

Защо да използвате конвенционална мивка, ако можете да имате многофункционална, която да използвате не само за обичайните й цели, но и за охлаждане на стриди, шампанско или зеленчуци. Освен това тя изглежда чудесно и ще добави модерно излъчване в кухнята.