Приказката за Пинокио и лъжата не е съвсем измислица. Учени успяха да докажат как лъжата влияе върху размера на носа. Оказва се, че вместо да расте, носът се свива.

Експериментът е проведен от учени от Университета в Гранада, Испания. Те решили да изследват как температурата на тялото се променя, когато човек лъже, вместо да се фокусират върху пулса и дишането му. С помощта на термограф и инфрачервена камера те успели да проследят как топлината на тялото се променя и как се движи кръвта.

Събрали група 60 човека – студенти по психология в университета, и ги накарали да се обадят на свой близък и да излъжат. След това били накарани да кажат истина като обяснят какво виждат на малък екран.

На монитор били излъчени кадри от катастрофа, при която загиват хора. И в двата случая студентите се почувствали неспокойни, но когато казвали лъжа, температурата на тялото им се променяла видимо.

Според данните носът става най-студен, като температурата спада между 0,6 и 1,2 градуса по Целзий. Междувременно, температурата на челото пък се вдига между 0,6 и 1,5 градуса. Колкото по-голяма е разликата, толкова повече се увеличава вероятността човекът отсреща да лъже.

Заради това, че носът става по-студен, той свива размера си, макар и минимално и почти незабележимо.

Резултатите от изследването показали на учените, че всъщност термографът и доста по-точен от полиграфа или т.нар. детектор на лъжата. Въпреки това резултатите не могат да бъдат 100% сигурни. С този метод, обаче, учените смятат, че така значително намалява шансът да се излъже детекторът на лъжата.

Изследването на учените от испанския университет е проведено заради опасенията и все по-голямата настоятелност на институциите да се подобри контролът на летища, гранични пунктове, гари и полицейски управления.

Смята се, че тестът с термограф е цели 10% по-точен от детектора на лъжата и предвижда дали някой се опитва да излъже с около 80% точност, пише dnes.bg. Д-р Гомез Милан, който е част от учените, провели изследването, твърди, че по време на разпит от страна на полицията, ако въпросите се комбинират с термограф, то резултатите със сигурност ще бъдат много по-точни.