Малкото селце Мезек се намира на пътя на коприната, в граничния район между България, Гърция и Турция. Административно се причислява към община Свиленград. В продължение на много години в по-отдалечените части на България името "Мезек" е свързано с марката вино на местен производител. Наскоро историческите обекти около селото бяха отворени за туристите благодарение на европейски проекти за финансиране, целящи възстановяването на паметници на културата. И така, какво можем да видим там?

Тракийската гробница

Скрита под могила на няколко километра от селото е тракийската гробница, датираща от ІV в. пр. Хр. Гробницата е открита за първи път през 30-те години на 20-ти век, но едва през последните години се превърна в туристическа дестинация. С дължина от близо 30 метра и височина 4,5 метра, тя е една от най-големите гробници, намерени на Балканите. Някои от бижутата и грънците, открити вътре, са изложени като холограмни изображения по дромоса (коридора на гробницата). Те са толкова реалистични, че най-напред оставате с впечатление, че са истинските артефакти. По алеята до гробницата са подредени информационни табели с картини, разказващи ключови истории от тракийската и гръцката митология, а самата алея е изрисувана с животните, открити в района. За да влезете, можете да си купите билет само за гробницата, но има и комбинирани билети, позволяващи достъп и до двата обекта - гробницата и крепостта.

 

Крепостта Мезек

Разположени на хълма с изглед към селото са останките от крепостта Мезек. Фортът е използван като такъв от почти всички цивилизации, обитаващи района от няколко хилядолетия пр. Хр. Няма писмени сведения за това кои са били първоначалните заселници, но историците са съгласни за това, че е бил използван от византийския император Алексий Комнин в края на 11-ти и началото на 12-ти век. Няколко от деветте кули са запазени, за да можете лесно да си представите как е изглеждала крепостта през годините на своя разцвет. 

Днес има многобройни атракции в открития район около крепостта, като площадки за стрелба с лък, средновековни карети, павилион за снимки, шахматна площадка и други. Те правят дестинацията атрактивна за семейства, тъй като има много дейности за деца, докато възрастните се разхождат и се наслаждават на гледката.

 

Други атракции наоколо

Ако планирате да прекарате повече от един ден в региона, има много други дейности, които можете да опитате, като например да се разходите до връх Шейновец или да посетите казино в Свиленград. Родопите осигуряват невероятни панорами за любителите на природата, особено на фона на есенните краски, докато граничният Свиленград посреща стотици комарджии от Турция, където казината са забранени. А пък хората с изследователски дух, които биха искали да видят и други интересни места, могат да пътуват до Ивайловград и близките села.