Астероид с диаметър около 15 метра ще прелети в събота вечер край Земята. Космическото тяло носи името “2012 ТС4”. То преминава на разстояние близо 51 000 километра от нас.

Скоростта на “2012 ТС4” е 7 километра в секунда, а наблюденията показали, че скалата се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Рекордът по този показател обаче се държи от “2014 RC”, който се завърта веднъж на всеки 14 секунди, посочва Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия към БАН, пред Нова тв.

От НАСА отбелязват, че все още не може да се определи точното разстояние, на което ще премине астероидът от Земята. Със сигурност обаче то ще е безопасно за нашата планета. При прелитането гравитацията на Земята най-вероятно ще промени орбитата на “2012 TC4” и ще повлияе на скоростта му на въртене около оста му, обясняват астрономите.

От обсерватория вТексаския университет са направили изчисления, според които ако астероид с такъв размер все пак се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата. Въпреки това, ще има силна експлозия, която може да причини счупване на прозорци. Учените припомнят, че по подобен начин в земната атмосфера експлодира астероид, който причини хаос в руския град Челябинск през февруари 2013 г. Ранени при инцидента бяха над 1500 души.