Гръцкият остров Лефкада, наричан още Лефкас, е като едно истинско парченце от рая – вечнозелен, заобиколен от кристално чисти води, оцветени в синьо и покрити с маслинови горички. Името на Лефкада означава "бяло" от прочутите бели скали на нос Лефкатас, като именно на тях се дължи красотата на водата, на фиордите, на бреговете и плажовете. Четвърти по големина от Йонийските острови, той предлага разнообразие от дейности, за да утоли нуждите на всички от приключения и забавления.

 

На път за Лефкада може да се отбиете за кратка почивка край езерото Керкини, където може да наблюдавате пеликани и розово фламинго.

Гръцкият остров е богат на интересни места и забележителности: автентични села, археологически обекти, музеи и манастири.

Едно от тези места е известният манастир „Панагия Фанеромени“.

    

Той е най-важният религиозен център на Лефкада и от него се разкрива красива панорамна гледка към северната част на острова, оставяща посетителите без дъх. Причината за това е, че манастирът е разположен на висок хълм над града.

В двора на манастирския комплекс има църковен магазин, от който може да си закупите от популярните гривни, наречени „комбоскини”. Те са изработени от вълнен восъчен конец, който се сплита на възли. Интересното е, че всеки възел се състои от 9 по-малки възела, представляващи кръстове. Те се носят на китката на лявата ръка, в знак, че е по-близо до сърцето. Предлагат се в различни цветове и някои от тях са украсени с мъниста или кръстчета.

Оттук се отправяме към най-ветровитите части на острова, за да посетим вятърните мелници на плажа Агиос Йоаннис. Повечето от тях са изоставени през годините, но са атрактивна туристическа атракция, която задължително трябва да посетите.  

В центъра на столицата Лефкада се намира Музея на грамофоните, който задължително трябва да посетите. Там ще видите колекции от снимки и картини на Стария град, различни грамофони, стари плочи и музикални инструменти. Тук се пази и първото радио донесено на Лефкада. А срещу скромната сума от 4-5 евро, любезният домакин ще ви предложи дискове със стари гръцки песни.

   

Главната търговска улица на живописната столица има изобилие от множество магазини за сувенири, бижута и модни бутици. По страничните калдъръмени улички пък се крият типичните малки таверни и магазинчета за антики и изделия от естествена кожа, бродерия и дантела.

   

Препоръчваме ви да си купите от традиционния лефкадски салам и гръцки сладкиши. Още – мед от мащерка, гръцки маслини и от ароматното смолисто вино Рецина Маламатина.

Ароматът на пресни морски дарове, идващ от таверните ще се разнася около вас, затова, отдайте се на изкушението! Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба и каквото ви сърце поиска. Повече от тях се сервират с гарнитура от ориз, пържени картофи или свежи салати.

   

   

За всички двойки е задължително и посещението на известния мост на влюбените.

Вечерта нощния живот кипи на макс. От таверните се чуват изпълнения на известни гръцки песни, играят се тежки сиртакита, а подовете са обсипани със счупени чинии, което е стара гръцка практика.

Основният град на източното крайбрежие на острова е Нидри. Курортът на източния бряг на Лефкада предлага чудна гледка към близките островчета.

От пристанището може да си вземете екскурзионно корабче и изживеете едно невероятно пътешествие по седемте Йонийски острова – Егремни, Кефалоня, Итака, Меганиси, Скорпи, Спарти и Скорпиди. Цените на круизите започват от 30 евро, като освен обиколка предлагат свободно време за плаж на най-известните плажове, барбекю и промоционални цени на всички коктейли на кораба.

Пътуването до първата спирка – плажът Порто Кацики е около час и половина. През това време може да наблюдавате заобикалящата ви красота и плуващите във водата делфини. Лефкас някога е бил дом на старомодни рибарски селища, а сега луксозни вили и курорти съпровождат спокойната атмосфера. Такава е и вилата на краля на модата Джорджо Армани, разположена на залива Сивота, един от най-великолепните на Лефкада.

Егремни – Порто Кацики

Този плаж е считан за най-добрият плаж на Йонийско море и попада в класацията на топ 10 за най-красивите в света. Тук морето ви предлага да се насладите на 10-те нюанса синьо и да се изкъпете във водата, наподобяваща памук. Плажната ивица е дълга 2 километра, обсипана със бели, гладки камъчета  и разположена под високи бели скали.

Името Порто Кацики в буквален превод означава козел, затова е наричан още Заливът на козите. Причината за това е, че в миналото той не е бил достъпен и единствените обитатели на това райско кътче са били козите. Ако искате да си направите снимка, която показва цялата красота на плажа, трябва да се изкачите по стълбите. На върха се намира паркинг, барове и заведения за хранене.

Кефалоня

Това е най-големият остров в Йонийско море, който пленява посетителите от пръв поглед.

Тук ще имате свободно време да посетите живописното рибарско селце, което е единственото село, оцеляло след земетресението от 1953 г. Фискардо е пълно с красиви бутици, кафенета, магазини за подаръци и ресторанти ..., а поверието гласи, че мъжката половина задължително трябва да купи малък подарък на любимата жена, именно от там.

   

   

Ако сте любител на сладките изкушения, няма как да подминете и известната сладкарница Мелина, в коятo Всички продукти се базират на традиционни рецепти и се произвеждат от пресни съставки. Там посетителите могат също да намерят други традиционни местни продукти като мед, мантоли, дюля и пастели, разнообразни местни вина като Ромпола и много други.

Итака

Този остров е известен като родното място на Одисей – легендарния герой от „Илиада”. Тук корабът се отбива до един от многото магически заливи, красив също толкова, колкото Порто Кацики, но по-малко известен.

Време е за традиционно гръцко хоро на плажа, водено от капитана. Музиката звучи на макс, а цените на коктейлите падат с -50%.

Меганиси

Отправяме се към Меганиси. Характерно за острова е типичната му зеленина и тюркоазена вода. Тук се намира и известната пещера Папаниколи, в която корабът влиза за фотопауза и за да бъде разказана историята на пещерата, използвана като скривалище на подводница по време на Втората световна война. Тук морето предлага и отлични условия за сърфистите и любителите на водни спортове.

Скорпио – Спарти – Скорпиди

Трите острова на корабния магнат Аристотелис Онасис с годините се превръщат в символ на богатството.

Остров Скорпио е необитаем остров, на който той се венчава със съпругата си Жаклин Кенеди. Там може да видите и частната таверна на милиардера и имението, а с любопитните истории от него живот ще ви запознае екскурзовода на кораба. През април 2013 внучката на Онасис - Атина Онасис, продава Скорпио на руския милиардер Димитрий Риболовле. В момента острова е обитаван само от персонала, който се грижи за поддържката му.