Вече е ясно! Климатичната катастрофа на Земята идва през 2100 г. Илви поне така прогнозират американски учени, чието изследванет е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

В работата на учените са дадени оценки на влиянието на увеличаването на средните годишни температури върху условията на обитаване на Земята, като учените разглеждат три сценария, съобщава Daily Mail.

Според първият, „опасен“ сценарий, увеличението на средната температура с  не повече от  3 градуса по Целзий,  ще доведе до увеличаване на броя и интензивността на урагани, наводнения, засушавания.

Повишаването на температурата в диапазона от 3-5 градуса ще предизвика пълното унищожаване на ледената покривка на Западна Антарктида и изчезването на дъждовните гори в Амазония, а  под заплаха заради топлина и глад ще се окажат няколко  милиарда човека. Този сценарий се счита за „катастрофален“, като вероятността за възникването му е 5 процента.

В „свръкатастрофалния“ или „екзистенциален“ сценарий, средната годишна температура ще се увеличи с повече от 5 градуса, но систематична оценка на последствията от такова развитие учените не са правили.