Нови мощни магнитни бури удрят Земята и ще влияят на хората в следващите 6 дни. Това прогнозират от Международната космическа станция. До петък силата на слънчевите изригвания ще расте, а през почивните дни постепенно ще започне да намалява. От 11 октомври отново се очаква да има десет дни на активизиране на магнитосферата.

По-чувствителните хора винаги усещат магнитните бури с главоболие, световъртеж, промени в кръвното, дори втрисане и изпотяване.

Броят на българите, които усещат това явление, достига до 80% от населението, пише Дарик. Според експертите причината за този висок процент е начинът ни на живот, при който все повече се отдалечаваме от природата. По-чувствителни към магнитните бури са хора със сърдечни заболявания, слаба имунна система и хора с високо кръвно и голям стрес.

Магнитите бури, които учените наричат смущение на геомагнитния фон на Земята, се причиняват от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.

Те се движат със скорост 400-1000 км/сек и достигат до Земята един-два дни след изригването. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.