За никого не е тайна, че силните на света увеличават своите капитали и състояние постоянно. Ако проследите живота на влиятелните магнати, ще забележите, че от година на година те се издигат все по-нагоре в класациите.

За това, че богатите стават по-богати, всички знаят. Как са заработили своите пари - ще ви разкажем по-долу. Изхождайки от скорошна класация на агенция Bloomberg, най-богатите хора са спечелили своите капитали в сферата на технологиите, пише Profit.

В десетката на най-богатите присъстват петимата: основателят на Microsoft Бил Гейтс, създателят на интернет магазина Amazon Джеф Безос, бащата на Facebook Марк Закърбърг, а също така двама с име Лари: Елисън и Пейдж – първият е съосновател на втория по големина производител на операционната система Oracle, а вторият, заедно със Сергей Брин, основава Google.

Сумарно капиталите на милиардерите в технологичния отрасъл почти два пъти превъзхождат активите на хората, които заработват милиардите си в другите сфери на дейност – през септември на технологиите се падаха почти трилион долара, а в същото време мултиотраслевите милиардери са съсредоточили в ръцете си по-малко от 650 млрд. долара.

От тях в десетката на най-богатите хора на планетата са двама: на четвърто място е инвеститорът и основател на холдинговата компания Berkshire Hathaway Уорен Бъфет, а на шесто – мексиканецът Карлос Слим с интереси в сферата на търговията, добивната и химическата промишленост и телекомуникациите.

Осми в списъка на най-богатите хора на планетата е французинът Бернар Арно, който притежава контролния пакет върху най-големия в света производител на луксозни предмети – LVMH.

Единственият представител на "чистата" индустрия в десетката е Чарлс Кох. Съсобственик и изпълнителен директор на Koch Industries, която, освен с производство на нефтени продукти и полимери, се занимава още с други производства.

Колкото до търговията на дребно, то при нея в десетката на най-богатите милиардери е испанецът Амансио Ортега, който към днешна дата е най-богатият човек в Европа. Състоянието му възлиза на над 39 млн. долара. Той основава бизнес групата Inditex, на която принадлежат много текстилни брандове.

Най-много милиардери има в САЩ. Там те са 161. Следват богаташите в Китай – те обаче са 4 пъти по-малко, отколкото в Съединените щати – „само“ 40.

Германия по милиардери диша във врата на Китай. Днес в тази страна има 39 души с такова количество пари в банката.

Русия заема четвъртото място с 27 души. Индия е на почетното пето място с 22 милиардера.