Есента е вече при нас и дъждът се превръща в ежедневие. Това предразполага към десетки аварии на пътя, които най-вече се дължат на пренебрегването на основни правила за шофиране в дъжд.

1. Първото и най-важно правило в условия на лошо време и ограничена видимост – спазване на безопасна скорост и дистанция. В дадения случай всеки шофьор трябва да има възможност своевременно да реагира на промените на пътя и при необходимост да спре, без това да провокира екстремна ситуация. Автомобилите най-добре се управляват, когато се движат с неголяма скорост.

2. Веднага след стартирането на дъжда е необходимо да бъдете особено внимателни. Не превишавайте скоростта, не правете резки маневри и не спирайте рязко. Защо? Тъй като през първите минути падналият дъжд активира натрупаната мръсотия на пътя, тя се размеква и става хлъзгаво.

3. Ако дъждът е толкова силен, че не може да виждате какво се случва пред вас, трябва да спрете. В дадения случай възможно най-бързо отбийте и пуснете аварийната сигнализация.

4. В дъждовно време, особено с настъпване на тъмните часове, шофьорите и пешеходците е препоръчително да се открояват на пътя. Шофьорите трябва да включат габаритите или фаровете за мъгла. При пешеходците – по възможност да се използва светла на цвят дреха, светлоотразяващи елементи и т.н.

5. Дори в слънчево време светлината на фаровете на насрещния транспорт може да попречи на шофьора да види отдалеч човек на пътя. В дъжд видимостта още повече се влошава. На мокър път през нощта светлината от фаровете се отразява. Препоръчително е пешеходците да обърнат внимание на това и да не изскачат на пътя внезапно.

Източник: Profit.bg.