Не е нечувано милиардери бизнесмени да бъдат осъдени на затвор и след това да се завърнат във висшия корпоративен ешелон на Южна Корея. През последното десетилетие сред тях е имало председатели на Samsung Group, SK Group и Hyundai Motor Group. Сега има нов такъв бизнесмен, който се нарежда сред милиардерите - Парк Йен-ча, който създава империя от над 70 000 служители, произвеждайки маратонки за концерна за спортни стоки и екипировка Nike Inc.

Неговата компания Taekwang Industrial Co., която произвежда маратонки за Nike от края на 80-те години, се възползва от тенденцията за изнасяне на производството в чужбина и вече произвежда всички си продукти Nike (60 млн., или 12% от всички маратонки Nike, продадени през миналата година) във Виетнам, Индонезия и Китай. В момента той превръща компанията си в конгломерат, навлизайки в производството на електричество и изкуствени торове и опитвайки се да придобие дял в летищен оператор.

Личното състояние на Парк се оценява на 1.3 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, във основна на пазарната оценка на Taekwang. Парк и неговите деца притежават 98.4% от компанията. Парк също така има дял в производителя на пластмасови тръби Jeongsan Aikang Co. и в дъщерната компания на Taekwang Huchems Fine Chemical Corp., където той е и председател. Не успехите с Nike обаче поставят Парк в светлината на прожекторите.

Преди десетилетие той се озовава в центъра на мултимилионен корупционен скандал, в който участват още десетки политици, сред които и Ро Му-хюн, който се самоуби през 2009 г., след като бе разпитван по обвинения, че членове на семейството му са получавали подкупи от Парк. През 2011 г. Парк бе осъден на 30 месеца затвор за укриване на данъци и за предлагане на подкупи.  Други милиардери Други милиардери, като Чунг Монг-ку от Hyundai Motor, Чей Тай-уон от SK и Лий Кун-хий от Samsung, бяха осъдени на затвор по обвинения за подкупи, укриване на данъци или присвояване на средства, макар че присъдите на Чунг и Лий бяха условни. И тримата бяха помилвани от предишни президенти.

През миналия месец синът на Лий - Лий Джей-йонг, вицепредседател на Samsung Electronics Co., бе осъден по няколко обвинения, сред които и подкуп. Той обжалва. 71-годишният Парк е роден в бедно семейство и завършва единствено начално училище. В общество, в което семейният произход и личните връзки, въз основа на изградените в училище контакти, имат значение за постигането на успехи, Парк работи, за да си гради отношения с хората на власт. Професионални мениджъри Докато Парк е в затвора, Taekwang наема професионални мениджъри, които да управляват компанията, но той продължва да взема важни бизнес решения, които съобщава на шефовете на Taekwang, които го посещават в затвора. Компанията отчита ръст в приходите от по над 20% във всяка от годините, в които Парк е в затвор. След освбождаването му през 2014 г. Парк се завръща начело на Taekwang.

От четирите му деца, единствено негов син, който е на възраст над 30 г. и е считан за негов наследник, в момента има ръководна роля в компанията. Приходите й, които нарастват с 14.5% миналата година, до 1.82 трлн. вона (1.6 млрд. долара), са нараснали почти двойно от 2011 г. Основаната през 1971 г. Taekwang е сред стотиците компании за обувки, които превръщат втория най-голям корейски град Бусан в световната столица на маратонките през 70-те и 80-те години. Глобални марки, като Nike, Adidas AG и Reebok International Ltd., използваха южнокорейските обувни фабрики, привличани основно от ниските разходи, изобилието от работници и големия капацитет.

Човек, който се учи бързо “Отначало Taekwang не беше голямо име в индустрията,” казва Майкъл Ку, бивш вицепрезидент на Taekwang, който работи за нея в периода 1984 – 1997 г. “Парк обаче бързо възприе работна среда, подпомагана от компютрите.” „Например калъпите за обувки, изработвани ръчно, не осигуряваха достатъчно детайли по отношение на дизайна, затова компютърните технологии помагаха при прилагането на най-различни извивки“, казва Ку. Близките отношения на Taekwang с Nike са от ключово значение за оцеляването й, когато нещата се обръщат срещу южнокорейската обувна индустрия в края на 80-те години. Чуждестранните марки се насочват към държави с по-ниски заплати, принуждавайки някога печеливши производители на обувки да фалират. Taekwang създава подразделението си Taekwang Vina, което през 1995 г. става един от контракторите на Nike във Виетнам. 

В края на 90-те години Taekwang е подложена на критики заради обвиниения, че предлага несигурни условия на труд във Виетнам. Проверка на Ernst & Young открива, че служителите в завода на компанията в близост до Хошимин са изложени на опасни нива на токсични разтвори. Последвалите протести и бойкот от страна на потребителите накараха Nike да обяви, че премахва използването на подобни субстанции от страна на подизпълнителите си.

В съответствие Говорител на Nike заяви, че всички заводи на Taekwang работят в съответствие с изискванията на Nike, които отговарят и дори надхвърлят международните стандарти и са обект на редовни проверки. Днес двете фабрики на Taekwang във Виетнам осигуряват близо 71% от производството на компанията. В момента тя строи в южната част на Виетнам трети завод, за да може да увеличи капацитета си и да доставя общо 15% от маратонките на Nike. В дългосрочен план Taekwang се насочва и към други бизнес проекти. През юли компанията получи лиценз за изграждането на 1 200-мегаватова топлоцентрала на стойност 2.3 млрд. долара в Северен Виетнам. Тя се очаква да бъде завършена през 2022 г. и ще позволи на Taekwang да продава електричество на виетнамското правителство в продължение на 25 години. През миналата година Taekwang започна работа и по изграждането на завод за изкуствени торове на стойност 60 млн. долара във Виетнам. Според говорител на компанията, тя води преговори и за придобиването на дял в Gemadept Corp. - най-големия летищен оператор във Виетнам. Taekwang в момента разчита на Индонезия и Китай за близо 17% и 13% от производството си на обувки, респективно, и има планове да увеличи производството в Индонезия.