Народната мъдрост препоръчва по възможност да честваме рождените си дни, преди да е настъпил самият ден. Счита се, че именно тогава при рожденика идват ангелите и духовете на починалите близки.

Чувайки добрите пожелания, те ще помогнат в изпълнението им през следващата година. Ако тържеството се проведе в друг ден, те няма да чуят пожеланията и човекът няма да може да разчита на помощта им. Много силно знамение е следното: „Както посрещнеш рождения си ден, такава ще ти е и годината!“.

Ако човек заболее на рождения си ден, това е сигнал, че нещо не е наред и такава ще е годината му – лоша.  В деня на рождението си човек не бива да дава пари назаем, нито да иска. Ако дадеш, то ще отдадеш собственото си благополучие, а ако приемеш, то ще приемеш чужди беди, пише ПИК. Не приемайте картини и икони от хора, за които не сте сигурни, че ви мислят доброто. Само помислете, че това са предмети, които ще останат задълго в дома ви, а върху тях се правят едни от най-силните заричания. Свещници - също. Рожденикът не бива да се преоблича по време на празненството, защото е лош знак.

Мистиците твърдят, че дрехите се цапат тогава, когато в аурата на човека се внедри чужда негативна енергия, която привлича мръсотията към дрехите и това съвсем не е безопасно.