Пицата се явява най-добрият стимулатор за повишаване на производителността на труда и действа по-добре от паричните възнаграждения, установи американски учен, цитиран от изданието "Вайс".

Разработката е дело на американския психолог Дан Ариели, водещ специалист в областта на поведенческата икономика. Той провел експерименти в завод за компютърни чипове в Израел. В началото на работната седмица участващите в тестовете получили електронни съобщения, в които им се обещавали бонуси за изработването на определено количество чипове всеки ден.

Вариантите били три - пица, 30 долара или похвала от началника. Една четвърт от участниците били отделени в контролна група, която не получила никакви съобщения и продължавала да се труди в обичаен режим.

След първия ден на експерименти най-добрият мотиватор се оказала пицата, която повишила производителността на труда с 6,7 процента в сравнение с контролната група.

Благодарностите на началството увеличили производителността с 6,6 процента. Паричното възнаграждение, за учудване на всички, стимулирало производителността едва с 4,9 процента.