Децата вече ще знаят, защото могат да го видят с очите си в Софийския зоопарк. Като част от новата му инициатива всяка събота посетителите ще може да се включат в образователен тур с показно хранене на някои от най-атрактивните обитатели.

В жегите 54-годишната слоница Артайда се къпе всеки ден. Душът и с маркуч трае 15 минути, а тя сама повдига всеки крак, за да бъде измит.

Индийската слоница е в Софийския зоопарк от 2004 г. Доста преди това е била в цирк. Заради мъченията стъпкала гледача си и той починал. После я спасили в немски зоопарк, откъдето и пристигнала в София, пише 24 часа.

Тежи 5 тона, а дневното и меню включва 80 кг плодове и 70 кг сено. Хапва и хляб, разказва гледачът Иван Трифонов, който се грижи за Артайда повече от 12 г. Говори и на немски, английски и български.

“Своенравна е. Разбира по интонацията на гласа дали и говоря нещо добро, или лошо”, казва Трифонов. Заради проблеми с краката на Артайда всеки ден се правят процедури, подобни на педикюр, с пилене на ноктите и киснене на краката в легени.

Как се храни хипопотамът и как с четка и маркуч се къпе носорогът показаха също служителите на зоопарка по време на образователния тур във вторник.

Гледат ли маймуните телевизия и каква музика обичат да слушат? Отговорите на тези въпроси и интересни истории за съдбите на някои обитатели в сектор “Примати” също може да бъдат научени по време на специалната обиколка.

Гибонът Гиби например пристигнал на 3 г. в София от частен английски зоопарк. Бил много стресиран от пътуването и дори си разранил коленцата. За да се почувства добре и да свикне по-бързо с новия си дом, гледачите поставили малък портативен телевизор в клетката му. Гибонът бързо свикнал и дори имал предпочитания към определени тв канали. Освен телевизора имал и транзистор.

Гиби харесва симфонична и камерна музика, разказа Соня Геновска - една от гледачите на маймуните. Той обича да бъде гален за разлика от женския гибон в съседната клетка. Дошла е тази година от Виенския зоопарк. В софийския се надяват, че с Гиби ще се харесат и ще станат семейство. Дори вече ги събрали веднъж, но се скарали и сега свикват един с друг от разстояние. Иначе сутрин хапват зеленчуци, през деня - клонки, листа и ядки, а следобед - плодове.

Мармозетките пък живеят в зоопарка, след като са били конфискувани от частен дом. Били гледани лошо, но с ежедневните грижи на гледачите миниатюрните маймунки вече се чувстват добре.

И Тошко - от вида на морските котки, имал трудна съдба, преди да го спасят и настанят в зоопарка. Той е с отрязани пръсти, защото е бил от маймуните, ползвани за снимки по морето.

“Зоопарковете по света са и образователни центрове, в които се възпитава грижа и обич към животните и природата. Искаме тези образователни турове да станат традиция”, каза директорът на зоопарка Добри Бориславов.

Зам.-кметът по екология на София Йоана Христова пък разказа, че предстои ремонт на сектор “Примати”. Подготвя се и проект за цялостна реконструкция на зоопарка.

7-годишната Ника Стоилова храни новите лемури, които са дошли преди дни от Италия. Снимка: РУМЯНА ТОНЕВА