Изследователите отдавна търсят така нареченият еликсир на младостта И докато той все още не е намерен, някои меса по света се очертават като центрове, в които хората живеят значително по-дълго от средното за света (71 години). Във всеки от тези центрове хората си имат свой таен източник на жизненост. Пет са страните, които се очертават като такива центрове - три в Азия и две в Европа. Ето кои са те:

Япония

Средната продължителност на живот на японците е 83 години. Окинава често е наричана „земя на безсмъртие“ и е глобален център за изследване на дълголетието, тъй като на тези южни японски острови живеят над 400 столетници. Мнозина отдават това най-вече на местната диета, която включва изобилие от тофу и сладки картофи и малко количество риба. Активните социални кръгове сред по-възрастните жители и силната общност също допринасят за по-ниските нива на стрес и по-силно чувство за принадлежност.

Испания

Средиземноморската диета, която включва здравословен зехтин, зеленчуци и вино, отдавна допринася за по-голямата продължителност на живот в Испания (средно 82,8 години). Но Испания има и още един таен коз – сиестата. Ако работите цял ден и имате само 30 мин. за почивка, ще хапнете набързо и ще продължите да работите, но ако принудително имате пауза от 2-3 часа, ще отидете вкъщи или на ресторант. Ще се нахраните спокойно, може да опитате и десерт. Освен това в Испания повечето хора предпочитат да ходят или да карат колело, вместо да шофират, а движението, както знаем, е здраве.

Сингапур

Хората тук имат най-голям достъп до най-съвеременните медицински услуги и имат това, което се определя като здравна система „чудо“. Ето защо сингапурците живеят по-дълго от всякога – средно до 83,1 години. Страната е с едни от най-ниските нива на детска и майчина смъртност, а превантивната грижа е в основата на здравеопазването. Културата и достъпната градска среда също допринасят за дълголетието. Много хора ходят на фитнес или правят упражнения в обществените паркове. Освен това поддържането на пороци е доста трудно, защото цигарите и алкохола са много по-скъпи отколкото в други страни.

Швейцария

Мъжете в Швейцария живеят най-дълго в сравнение с всички останали по света – средно 81 години. Това е една от най-богатите страни в Европа и затова достъпът до висококачествено здравеопазване, силната лична безопасност и чувството за благополучие допринасят за дълголетието. Според някои принос за това има и голямата консумация на сирене и млечни продукти.

Южна Корея

Южна Корея ще бъде първата страна, която ще достигне средна продължителност на живота на населението ѝ от 90 години. Силната и растяща икономика, широкият достъп до здравеопазване и по-ниското кръвно налягане в сравнение със западните страни, допринасят най-много за това. Освен това местната кухня е богата на ферментирали храни, за които се твърди, че намаляват холестерола, повишават имунитета и потискат рака. Като цяло корейската храна е богата на фибри и полезни хранителни вещества.

Източник: vesti.bg