Когато става въпрос за европейски острови, повечето хора веднага се сещат за най-известните и популярни дестинации като Ибиса и остров Санторини. Въпреки това има други, също толкова красиви острови за почивка, където дори е по-евтино. Напоследък все повече пловдивчани поглеждат към Хърватския архипелаг, който се състои от множество малки и големи острови, много от които са идеални за почивка на плажа.

За тези от вас, които все още не сте били там, предлагаме информация и фотографии от най-красивите острови в Хърватия.

 1. Остров Вис - това е раят за чревоугодниците! В местните ресторанти се предлагат изключително вкусни ястия от прясно уловена риба, а приятно допълнение към менюто е и виното от дърво рожков, тъй като тези дървета растат навсякъде по острова. Докато хапвате, не забравяйте да си поръчате и по чашка от великолепните органични вина на острова – бялото Vugava и червеното Mali Plavac, които се произвеждат на Вис.

 

2. Хвар - това е хърватската Ривиера! Най-слънчевият остров на Адриатика се отличава с малки средновековни градчета, многобройни заливи, буйна субтропична растителност и перфектни условия за бохемски живот. Венецианците построили тук крепост през ХVІ век, няколко столетия по-късно около нея “израснал” прекрасният град Хвар, където често идват на почивка европейските звезди.

Луксозните хотели, барове и ресторанти все повече уподобяват острова на Френската Ривиера. След като изкарате няколко приятни вечери с коктейл в ръка, не пропускайте да се разходите по острова – пеша или с колело. Хвар е известен със своите сребристо-сини полета с лавандула и обширни лозя. Друг вариант – можете да си направите романтична разходка с лодка край островчетата Паклени до Хвар.

 

3. Крък - райският остров! Ежегодно островът се радва на хиляди туристи и местни жители, които се наслаждават на приятната почивка, която той предлага. Една от най-красивите атракции е „Кръчки мост”, който свърза острова с останалата част на Хърватска. Дължината на мостта е цели 1430 метра, а преминаването през него е една изключително приятна разходка из Адриатическо море.

Крък е най-големият остров, разположен в обятията на Адриатическо море. Със своята красива югозападна и западна крайбрежна ивица и сплотени и романтични заливчета, той предлага перфектни условия за любителите на морския туризъм. Една от най-красивите точки на остров Крък е Добрини, тъй като това е най-високата точка на острова и оттук се открива прекрасна панорамна гледка към целия остров и Адриатическо море.

 

4. Млет - обявен за национален парк, това е един от най-красивите острови в Адриатика! Гледката е очарователна - типичен за средиземноморието карстов релеф, стръмни скалисти брегове и множество рифове, зелени хълмове, покрити с девствени гори и антични каменни селища, скрити във вътрешността на острова. Тук ще можете да разгледате геоложкия феномен „Солените езера” и да се докоснете до историческо наследство, датиращо от ерата на Илирийските племена, Римската империя и Дубровнишката държава.

 

5. Корнати - непокътната природа! Корнатските острови приличат на тясна и продълговата мазка боя, нанесена на около 10 км от Далматинското крайбрежие на Хърватия. Те са 140 на брой и представляват най-нагъсто разположената островна група в Средиземноморието. Повечето от Корнатските острови са ниски и заоблени като терен и понякога трудно се отличават от облаците на хоризонта. Някои много издръжливи дървесни видове успяват да се закрепят на безводната им карстова повърхност, но те рядко достигат голяма височина, за да изпъкнат на фона на равнинния пейзаж.

За влизането в Националния парк „Корнати“ ви е необходимо специално разрешение, което ще получите в административния център на парка на съседния остров Муртер или на някое от изходните пристанища.

 

6. Брач - сърф и розе! Брач е един от най-красивите хърватски острови. Тук има обширни борови гори, лозя и маслинови плантации. Освен това на Брач се прави страхотно вино розе и се готвят вкусни ястия от риба и морски дарове. На острова има и два известни курортни града с широки възможности за отсядане в хотел – Супетар и Бол. Именно Бол е най-доброто място за уиндсърф в Хърватска. Носът Zlatni Rat е популярен също така сред гмуркачите, любителите на водни ски, кайт-сърф и уейкборд. По-кротките посетители пък могат да се разходят по вълните с кораб.

 

7. Корчула е един от най-интересните острови в Адриатика, рождено място на известния мореплавател Марко Поло. Град Корчула – сърцето на острова – исторически, културен и административен център. Градът е известен със старата си част, запазена от средновековието с много исторически сгради – катедрали, дворци, църкви и кули.

 

Използвани са материали от daypic.ru и woman.hotnews.bg