Днес се въоръжете с няколко желания и приятна компания, с която да наблюдавате падащия метеоритен дъжд.  Толкова обилен не се прогнозира в следващите 96 години, така че хващайте лист и химикал и започвайте да мислите и да пишете, препоръчва ни edna.bg.

Това ще бъде най-светлият метеоритен дъжд, който носи със себе си силна енергия - можем да я "използваме" в наша полза. Всяка година около средата на август Земята преминава покрай остатъците от кометата Суифт-Тътъл. Когато отломките от нея навлязат в атмосферата на Земята, те изгарят и оставят опашки от светлина - "падащи звезди". Тъй като от Земята метеорите изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей, се наричат Персеиди.

Най-доброто време за наблюдение (и пожелаване) е вечерта на 11 срещу 12 август, като макар и по-малко на брой падащи звезди има до края на месеца. Тазгодишният метеоритен дъжд ще е 5 пъти по-ярък отпреди. Ако досега плътността на потока е била 100 метеорита в час, тази година показателят може да достигне 500 метеорита в час. Метероитният дъжд може да се наблюдава в ясно небе, а този - дори и през деня.