Правилният архитектурен дизайн може да спре дъха и да бъде зашеметяващо човешко постижение. Но когато архитектите объркат нещо, то се превръща в нещо като петно кетчуп върху бяла риза.

От грозни хотели до лошо проектирани мостове, най-лошата архитектура в света може да бъде опустошителна за окото и в редки случаи опасна за обществото.

Ето 10-те най-големи архитектурни грешки.

Grand Lisboa Hotel

Архитектурният дизайн на Grand Lisboa Hotel изглежда точно като ядрена бомба, удряща земята - описание, което не е в негова полза.

Tropicana Field

Външността на стадион Tropicana Field прилича на всеки друг куполен стадион, но истинският проблем се намира вътре, или по-точно отгоре. Релсите, построени на стадиона, причиняват проблеми по време на игра, тъй като бейзболните топки често се удрят в тях.

Сградата на Словашката радиостанция

Сградата на Словашката радиостанция е наречена "сградата на века", но не поради нейното значение. Просто отнема много време да се изгради. Тя наподобява обърната пирамида, но идеята не е съвсем добра.

The Mirador Building

Разположена в Мадрид, сграда Mirador изглежда като с липсващо парче точно в средата. Целта е била да се отличава от останалите в района, но оригиналността й отива твърде далече и по-скоро прилича на опит на двегодишно да съедини две парчета.

The Citigroup Center

Сградата на Citigroup Center за малко не е унищожена от ураган заради архитектурна грешка, която съществува…. 20 години. За щастие, един архитект-студент я намира и постройката е ремонтирана тайно.

Руското посолство в Куба

Руското посолство в Куба изглежда като меч, потънал в земята. Изглежда обаче правителството не е могло да отдели пари и ресурси, за да я довърши изцяло. Затова просто са направили по-малка кула на върха на по-голяма.

Aoyama Technical College Building

Признаваме го. Роботите са готини. И въпреки че сградата на Техническия колеж Аояма е проектирана от награден архитект, е безопасно да се каже, че тя е ужасяващ опит да прилича на робот.

The Elephant Building

На пръв поглед сградата изглежда по-скоро като голяма "М", отколкото нещо друго. Може би звучи като хубава идея на хартия, но пренасянето на архитектурен проект върху визията на животно не може да бъде правилният ход.

Biomuseo

Той се върна! Франк Гери има и други сгради, с които не трябва да е особено горд, но тази определено впечатлява с формите, цветовете и общата бъркотия, която създава.

EMP Museum

Музеят EMP в Сиатъл е музей на поп културата, а също и архитектурно бедствие, ако някога е имало такова. Архитектите за тази сграда са имали задача, но напълно са се провалили. Те просто са нахвърляли нещо и са го харесали.