Всички любители на бирата имат повод да почерпят! Или по-скоро да се почерпят, тъй като днес празнуваме Международния ден на бирата. Празникът се отбелязва в първия петък на август. Основан е преди 10 години - през 2007 г. в калифорнийския град Санта Крус, а оттогава насам се е разпространил в 50 държави по света.

Денят на пенливата напитка има три официални цели: да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата; да празнуват хората заети с производство и дистрибуция на бира; да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно и в един ден. Всички празнуващи са насърчавани да си подаряват и разменят бири, да изразяват благодарност към пивовари, сервитьори и всички свързани с пивото. Препоръчва се и да се обърне внимание на бири от друга страна и култура, а не само на любимата марка.

До 2012 г. празникът се е празнувал на 5 август. Тогава обаче създателите направили проучване и се оказало, че е по-подходящо празникът да се отбелязва в първия петък на август. Така че вече имате основателна причина днес да се борите с жегата именно с любимото пиво.