По традиция всяка година на 29 юли се отбелязва Международния ден на тигъра, предаде ТАСС.
 
Той бе учреден на международен форум по въпросите за опазването на тигрите на Земята, проведен през ноември 2010 г. в Санкт Петербург. На него присъстваха ръководителите на правителствата и представители на 13 държави, чиито територии обитава хищникът. За първи път се празнува през 2011 г.
 
Идеята да бъде проведена среща на високо равнище, както и да бъде създадена световна инициатива за опазването на тигрите даде президента на Световната банка Робърт Зелик през 2008 г. Целта на инициативата е да спре намаляването на популацията на животното в дивата природа. Участниците във форума подписаха декларация за опазването на тигъра и предприеха програма за възстановяване на числеността, която предвижда до 2022 г. броят на хищниците да е два пъти повече.
 
Международният ден на тигъра се провежда с цел информиране и привличане на вниманието на обществеността към проблемите с измирането и опазването на тези животни. На него са посветени редица събития, организирани в много страни по света - тематични изложби, телевизионни предавания, екскурзии в зоологически градини, благотворителни и информационни акции.

Тигърът е хищник от семейство котки, представител на рода пантери, към който принадлежат лъвът, ягуарът и леопардът. Той е един от най-големите сухоземни хищници,като отстъпва по размери единствено на мечката. Теглото на мъжкаря е от 120 до 300 кг, а в отделни случаи дори и 320 кг.

По информация на WWF, в началото на 20 в. в дивата природа има около 100 000 тигъра. Към 2014 г. популацията им намалява с 97% до 3000. Животните губят 93% от естествената си среда на местообитание вследствие на разрастването на градовете и обработваемите площи. За измирането им оказват влияние и бракониерството, нелегалната търговия с диви животни и други фактори. В много региони тигрите са напълно изчезнали - в Закавказието, Средна Азия, на индонезийските острови Бали и Ява.
 
В настоящето ситуацията се стабилизира, като числеността на тигрите се увеличава. През април 2016 г. има 3899 екземпляра. Хищникът обитава страни като Бангладеш, Бутан, Виетнам, Индия, Индонезия, Камбоджа, Китай, Лаос, Малайзия, Мианма, Непал, Русия и Тайланд.
 
От деветте известни подвида са останали само пет - амурският, бенгалският, индокитайският, суматранският и малайският тигър.